Pisao premijeru Milanoviću: PBZ banka otima Hotele Koločep, jeste li spremni nešto napraviti!?



ŽELJKO MARKOTA koji godinama upozorava na kriminal u "Otoku znanja" odnosno u Hotelima Koločep, poslao je premijeru Zoranu Milanoviću otvoreno pismo u kojem ga upozorava kako njegova borba traje već 6 godina. Naime, Markota je na vrijeme obavijestio javnosti i institucije RH, kako se program Otoka znanja u Hotelima Koločep ne može ispuniti i kako zbog toga treba raskinuti privatizacijski ugovor. Prije dvije godine, država je napokon i shvatila da je oštećen državni proračun, s obzirom da nisu izvršene sve obveze iz kupoprodajnog ugovora, a od tada i kreće šarada prvo Hrvatskog fonda za privatizaciju, a danas državne Agencije za imovinu, da bi nedavno bio otvoren stečaj nad ustanovom Otok znanja.

Interesna skupina krade otok

"Poštovani Premijeru, obraćam Vam se zbog ovog predmeta, jer moćna interesna skupina praktično KRADE Hotele Koločep od države, a time, na neki način i cijeli otok. Glavna poluga djelovanja im je nezainteresiranost tijela i institucija RH za obranu zakona i javnog interesa već 4,5 godine, a moguće i pogodovanje radi bagatelnog stjecanja nekretnina Hotela i-ili prikrivanje štetnih radnji", napominje Markota u pismu podsjećajući kako su početna ulaganja financirana kreditom poslovne banke (PBZ) u iznosu od oko 43 milijuna kn, za koji su sva tri osnivača Ustanove jamčili svojom poslovnom i privatnom imovinom.


Markota podsjeća i kako je za realizaciju poslovnog plana i ulaganje od cca. 200 milijuna kuna bilo je nužno donošenje plansko prostorne dokumentacije, što je do danas izostalo. Poslovni plan nije se mogao održati, a samo na otplatu kredita i kamate PBZ je do sada naplatio preko 11 milijuna kn.

Kreditom do dvostruko vrjednije imovine

"Na moj apel da se nesvrhovita privatizacija poništi, bez zarade za bilo koju stranu, uz brojna obećanja i najave nadležnih kako će se ugovor raskinuti, tadašnji HFP me godinama zavlačio a na kraju se i oglušio.Početkom 2010. Ustanova je zajedno sa PBZ-om uputila HFP-u usuglašen prijedlog sporazumnog raskida ugovora i fer ponudu za restituciju na koju AUDIO(HFP) nikada nije konačno odgovorio. Nakon godinu dana pregovora, AUDIO je na sporan način odlučio pogodovati PBZ-u a sve kako bi PBZ na štetu RH, i kupca, bagatelno stekao vrijedne nekretnine Hotela", naglašava Markota dodajući da je u srpnju 2011., na prijedlog PBZ-a, otvoren stečaj nad Ustanovom koja je vlasnik većinskog paketa dionica Hoteli Koločep d.d., čiju vrijednost je sam PBZ procijenio na 12,5 milijuna Eura.

Markota je krajem svibnja 2012., nakon što se ugovorne strane nisu odazvale pozivu da se postigne mirno rješenje, podnio tužbu.

Ucjenama i  zloporabama do nekretnina

"Postoji osnovana sumnja kako je ovdje na djelu veća udružena interesna skupina koja ostvaruje nezakonit utjecaj na institucije RH. Skupina nastoji nezakonito, ucjenama, teškim zlouporabama stečajeva, mjenica i zadužnica..., na teret RH, Ustanove i njenih osnivača, pod svaku cijenu ovladati vrijednim nekretninama Hoteli Koločep d.d.", napominje Markota u svom pismu dodajući kako ovaj predmet predstavlja istinsku sliku pravne države u RH, kao i sliku slobode poduzetništva i vladavine prava. Prema Markoti prava kočnica poduzetništva nije nedostatak novaca i ideja. Jedini iskonski strah kapitala i poduzetnika je međusobno usklađen i nezakonit rad interesnih skupina i predstavnika države što rezultira potpunom paralizom, te korupcija na štetu poduzetnika koji i sami ne pristaju postati članovi skupine, napominje Markota u pismu.

Pročitajte više