Pismo inspektora: Ovdje vladaju Linić, Šegon i Kralj, prisiljeni smo sudjelovati u prevarama!

Ilustracija: Index (Foto:Goran Jakuš, Goran Stanzl/Pixsell)

REDAKCIJA Indexa u posjedu je pisma poreznih inspektora za koje smo nedvojbeno utvrdili kako je odaslano iz središta Porezne uprave u Zagrebu, a u kojem je razvidno kako glavnu riječ među Poreznicima vode ministar Slavko Linić, njegov pomoćnik Branko Šegon te pomoćnik šefice Porezne uprave Tihomir Kralj dok je šefica Nada Čavlović marginalizirana.  

Inspektori tvrde kako su po nalogu Porezne uprave tijekom godine zatvarali i pečatili ugostiteljske objekte i druge radnje i za najmanju sitnicu. No problem je nastao kada su krenuli u nadzor fiskalizacije i obračunavanja PDV-a u pizzeriji "Da Vinci" u vlasništvu tvrtke Tempore kada je utvrđen nepravilni obračun PDV-a. Ispostavilo se da je riječ o tvrtki obitelji Šegon. 

"Druge bi zapečatili i naplaćivali im drakonske kazne, a zbog Šegonovog sina nam prijete smjenama!"

"U takvim slučajevima lokali su se odmah pečatili i išlo se u cjelokupni nadzor poslovanja gdje su se naplaćivale drakonske kazne. Kada se otkrilo da se radi o sinu našeg pomoćnika ministra Branka Šegona mladom Toniju Šegonu, odmah su uslijedili pritisci i divljanje njegovog poslušnika Tihomira Kralja koji je pravi Ravnatelj Porezne uprave. Ravnateljica Čavlović sasvim je marginalizirana od strane ministra Linića, Šegona i Kralja. Prijeti se smjenama i plaši sve koji su sudjelovali u nadzoru", tvrdi se u pismu koje je odaslano iz zagrebačkog centra Porezne uprave. 

Tvrdi se i kako su na vodeća mjesta u Poreznoj upravi dolazili "nekompetentni šefovi policijskih prijatelja" koji danas rade nepopravljivu štetu na proračun RH. Isto tako inspektori upozoravaju na sumnjivu imovinu obitelji Šegon te činjenicu da Šegonove tvrtke ne posluju dobro. Spominju se i prijevare u predstečajnim nagodbama u kojima su inspektori prisiljeni sudjelovati. Podsjetimo kako je Kralj je  bivši načelnik policijskog USKOK-a, a trenutno obnaša dužnost pomoćnika ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. I Šegon ima policijski "background" s obzirom da je u Ministarstvu unutarnjih poslova bio načelnik za gospodarski i organizirani kriminalitet splitske policije.

Porezna: Dužni smo čuvati poreznu tajnu i ne možemo ništa reći!

Redakcija Indexa u posjedu je pisma kojeg zbog zaštite djelatnika zaposlenih u Poreznoj upravi nećemo objaviti u cijelosti. Dio navoda pokušali smo provjeriti u Poreznoj upravi, posebno onaj koji se tiče restorana Da Vinci. Odgovor Porezne uprave prenosimo u cijelosti. 

"Ovlašteni djelatnici Porezne uprave obavili su porezni nadzor u pizzeriji „Da Vinci“, Zagreb, Jarunska 31 koja posluje u okviru pravne osobe Tempore d.o.o. Zagreb, Jarunska 31, OIB: 27766734680. Nadzorom primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom nisu utvrđene nepravilnosti, dok je nadzor ispravnosti obračuna poreza na dodanu vrijednost u tijeku. Međutim, s obzirom da je Porezna uprava dužna temeljem članka 8. Općeg poreznog zakona čuvati kao poreznu tajnu sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže o utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama nismo Vam u mogućnosti dostaviti dodatne informacije", kaže se na kraju odgovora.

Napomena: Pizzerija "Da Vinci" se nalazi na adresi Ilica 191d u Zagrebu, dok je tvrtka Tempore u okviru koje posluje registrirana na adresi Jarunska 31 u Zagrebu.

Imate li dodatne informacije o korupciji, javite nam se uz zajamčeno neodavanje izvora na: desk@index.hr

Pročitajte više