Plati, pa šetaj: Uskok objavio rat švercerima mesa, a sud za 20 tisuća eura pustio Milu Mesara na slobodu

PONUKAN velikom medijskom pažnjom, USKOK je objavio rat švercerima mesa. U posljednje vrijeme zabilježeno je par većih zapljena na splitskom području, a zbog dvije ture mesa iz BiH, sve skupa nekih 400 kilograma, prošlog je vikenda priveden i Milivoj Utrobičić, zvani Mile Mesar, makarski mesar iz Slimena već dobro poznat široj javnosti.

Iskeširao 20 tisuća eura za slobodu

Uz Milu je priveden i Tomislav V., koji je "pao" s turom od 200-ak kila. Za razliku od Utrobičića, njemu je određen pritvor. Mesar se, pak, izvukao nakon što je sudu iskeširao 20 tisuća eura. Na slobodu ga je, kako neslužbeno doznajemo, pustilo izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda, dok je sudac istrage Slavko Lozina bio protiv toga.

Milino privođenje i puštanje proteklo je u potpunoj medijskoj tišini, a za to je bilo i razloga. Naime, Uskok je nastavio dalje raditi na hvatanju veće skupine švercera. Nije najjasnije kako taj detalj nije bio od značaja sucima koji su Mesara pustili na slobodu.

Izvanredna konferencija o mesu

U splitskoj policiji danas se nije moglo doći do nikakvih informacija o Milinom uhićenju, no redakcije su popodne dobile obavijest da će se sutra novinarima obratiti šef PNUSKOKA u Splitu Petar Bradarić te Plamenka Kovač Levantin, voditeljica veterinarskog ureda u Splitu. Pretpostavlja se da će tema tiskovne konferencije biti zaplijenjeno meso.

Na stolove stiže meso krava uginulih od karcinoma?

Nepregledano meso koje stiže iz BiH veliki je problem jer ne prolazi nikakve zdravstvene kontrole i krajnje je sumnjive kvalitete. Posao je izuzetno razgranat, čemu svjedoče i zaplijene tona mesa. Navodno su svi u dogovoru. Šverceri, mesari, vlasnici restorana i zalogajnica. Ima svega, spominje se i meso bolesnih krava uginulih od karcinoma. Nejasno je u svemu, kada se radi o tolikoj količini zdravstveno neispravnog mesa, kako je moguće da ugostiteljski objekti nesmetano prolaze kontrole kvalitete namirnica koje bi trebale biti redovite.

Mile opet u rukama policije?

Pokušali smo se večeras čuti s Milom da malo popričamo o ovom problemu. Bez uspjeha. U Slimenu je bila samo Milina mama, koja nas je iznenadila najnovijim vijestima. "Milu su opet pokupili. U zatvoru je", priopćila nam je. Ima biti da su Mili još nešto "prišili"...

Neće mu to biti ništa novo, jer su Milu proteklih godina u nekoliko navrata privodili. Bilo je svega. Od šverca stokom i mesom, stavljanja u promet nepregledanog mesa, lažiranih veterinarskih svjedodžbi. Prije par godina digla se velika prašina nakon što se osam ljudi zarazilo trihinelom od Miline svinjetine. Usput se otkrilo i da nije platio 731 tisuću kuna PDV-a. 

Pročitajte više