"Platila sam 500 kuna noćenje u apartmanu na Rebru, nisam očekivala luksuz, ali ovo je sramota"

Foto: Index

SVIMA je poznato da nam je zdravstvo u kolapsu, a tome svjedoči niz pacijenata koji su primorani boraviti u bolnici ili odlaziti na pretrage. Dok se s jedne strane ima novaca za uređenje prostorija u Ministarstvu zdravlja ili se potroši milijun kuna samo na preuređenje jedne sobe za sastanke u HZZO-u, jasno je da novaca ima, ali se često troši pogrešno.

Jedna od glavnih obmana je da je naše zdravstvo besplatno, ali situacija je upravo suprotna. Gotovo ništa nije besplatno. Svi zaposleni za doprinose u zdravstvu izdvajaju 15 posto od plaća, a uz to mnogi plaćaju i dopunsko osiguranje, lijekove s liste B, kao i lijekove koji nisu ni na jednoj listi, razna pomagala, veći dio stomatologije. Onaj tko ima 3000 kuna bruto plaću, za zdravstvo izdvaja 465 kuna, a onaj tko ima 15.000 kuna plaću, izdvaja čak 2325 kuna.

Trošenje zdravstvenog novca u nezdravstvene svrhe uglavnom se prebija preko leđa pacijenata, a i medicinskog osoblja koje često već sredinom mjeseca nema ni najpotrebniju medicinsku opremu pa tako ne može obavljati ni neke pretrage.

Pacijenti dodatno plaćaju usluge, a već izdvajaju 15 posto za zdravstvo

Stoga su pacijenti s razlogom ogorčeni kad još dodatno trebaju skupo platiti neke zdravstvene usluge. Jedna od njih je i naša čitateljica koja je boravila na pedijatriji KBC-a Zagreb s jednogodišnjim djetetom. Unajmila je apartman za 500 kuna po noćenju.

Kaže kako nije niti očekivala luksuzan apartman s pet zvjezdica jer je svjesna stanja u zdravstvu, no očekivala je ipak nešto više, ako ništa drugo dodaje, da barem bude čisto.

"Da Vam ne govorim da smo jele na krevetu, tacne s hranom su stajale na frižideru, a pošto nismo imale stol gdje bi odložili te tacne, stavljala sam ih na stolicu jednu jedinu koja je bila u sobi, dijete nisam imala gdje okupati jer je u kupaoni bila samo tuš kabina na kojoj su bila razvaljena vrata, o prašini i prljavštini da ne govorim.

Ne treba se sve sjati da se može s poda jesti, ali za 500 kn po noćenju, ovo je sramota", rekla je majka koja nam je poslala i fotografije dotičnog apartmana, kao i račun na kojem se jasno vidi da joj je usluga noćenja u apartmanu naplaćena 500 kuna.

"Pacijenti su upoznati sa stanjem u apartmanu, a noćenje je 240 kuna bez PDV-a"

S druge strane predstojnik Klinike za pedijatriju Prof.dr.sc. Boris Filipović–Grčić za Index je rekao kako Klinika za pedijatriju KBC-a Zagreb ima 4 apartmana raspoloživa za korištenje obiteljima čiji se članovi liječe na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb (djeca) te da je cijena boravka u apartmanu, noćenje, iznosi 240 kn + PDV.

"Prilikom odluke o ulasku odnosno korištenju apartmana, zainteresirani korisnici su u potpunosti upoznati s uvjetima korištenja i stanjem apartmana. Opremljenost apartmana je u skladu s mogućnostima i cijenom, a isti se redovito čiste i održavaju u skladu s postavljenim standardom kvalitete zdravstvene zaštite i sigurnosti pacijenata KBC-a Zagreb", stoji u odgovoru predstojnika Klinike za pedijatriju.

Pročitajte više