Pleština: Račan je stavio društvo i državu ispred stranke i ne bi bio zadovoljan današnjom situacijom

Screenshot: HRT

POVODOM sedam godina od smrti bivšeg premijera Ivice Račana u Dnevniku 3 HRT-a gostovala je njegova supruga Dijana Pleština. Na pitanje voditelja Siniše Kovačića bi li Sanader bio zadovoljan s današnjim SDP-om Pleština je kazala kako bi s nekim ljudima bio zadovoljan dok s drugima ne bi bio zadovoljan. Kazala je i kako ne bi bio zadovoljan situacijom u državi.

Pleština je kazala i kako se ne bi složila s djelom političara koji kažu kako je Račan bio dobar političar, ali loš državnik.

"Interesira me njihova definicija državnika. On ne vodi prvo stranku nego državu. Ivica je to itekako radio, on je stavio društvo i državu ispred stranke, zato je vjerojatno i izgubio izbore 2003. godine", izjavila je Pleština i kazala da je upravo Račan otvorio Hrvatsku svijetu i da su tada počeli pregovori s EU.

Na pitanje o distanciranju SDP-a od socijaldemokracije odgovorila je kako Hrvatska nema što dijeliti.

"Da nešto dijelite prvo morate imati nešto za dijeliti. Ne govorimo sada o frazama i velikim socijaldemokratima koji su do jučer krali ovu državi, uništavali ono što su mogli jako puno godina. Svaka država mora počivati na nečemu što je stvoreno i onda imati odgovornost baratati s tim stvorenim", kazala je Pleština.

Govoreći o uspoređivanju Račanove vlade i Kukuriku koalicije kazala je kako je u pitanju potpuno različiti kontekst. Smatra da je 2000. bilo lakše nego što je bilo prije dvije godine.

"Bio je jedan elan u društvu", objasnila je Pleština i dodala da se to danas zaboravlja te da se za postojeće probleme okrivljuju oni koji su sada na vlasti.

"Znamo da je lako uništiti, ne treba puno uma i vremena za to, a za podignuti i sakupiti ljude da se nešto napravi...to baš ne ide u godinu i pol", objasnila je Pleština.

Pročitajte više