"Plinacro iz godine u godinu ostvaruje pozitivan rezultat i puni proračun, radnici su `nagrađeni` smanjenjem plaće"

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u nedjelju je komentirao podizanje plaća u javnom sektoru. Najviše pažnje je posvetio tvrtki Plinacro koja je masu plaća podigla za gotovo 19 posto, a danas su na njegove riječi odgovorili iz Sindikata naftnog gospodarstva.

Mrsić je, između ostalog, rekao kako je do povećanja plaća došlo zbog kolektivnih ugovora koji su potpisivani pred kraj mandata Vlade Jadranke Kosor. Što se tiče Plinacra, Mrsić je najavio kako nova uprava te tvrtke mora proći sve ugovore i sve parametre koji definiraju plaću kako bi se vidjelo zbog čega je sada prosječna neto plaća u Plinacru 9.762 kune.

"Od osnutka tvrtke kolektivni ugovori su potpisivani iz godine u godinu, a izuzetak je postojeći kolektivni ugovor koji je potpisan na šest mjeseci zbog zastoja u pregovorima. Ovaj ugovor je potpisan 30. lipnja 2011. s važenjem do 31. prosinca iste godine uz mogućnost produžene primjene od godinu dana", kažu iz Sindikata dodajući kako je do zastoja u pregovorima došlo jer je 2010. satnica rada u Plinacru smanjena za 6 posto.

Osim smanjenja satnice, tim su kolektivnim ugovorom regres i božićnica smanjeni za 57 posto, a prošlogodišnjim kolektivnim ugovorom ti su iznosi ostali na razini iz 2010.

"Sindikati su 25. listopada 2011. uputili inicijativu za otpočinjanje kolektivnih pregovora, ali do danas isti još zapravo nisu ni započeli. Kolektivni ugovor za 2012. nije sklopljen te se u ovoj godini primjenjuje ugovor za 2011. godinu kao produžena promjena", stoji u priopćenju iz Sindikata koji ističu da Plinacro iz godine u godinu ostvaruje pozitivan poslovni rezultat iz kojeg se punio državni proračun, a uspješno su ostvareni izuzetno zahtjevni projekti plinofikacije Hrvatske.

"Sve je to realizirano zaslugom i zalaganjem radnika Plinacra za što su oni od strane Vlade `nagrađeni` smanjenjem plaće", rekli su sindikati dodavši kako je prozivanje Plinacra od strane ministra ishitreno i neprimjereno jer Plinacro nije poduzeće u kojem se godinama nije potpisivao kolektivni ugovor, a posljednji kolektivni ugovor nije potpisan naglo pred izbore. Sindikat je na kraju priopćenja pozvao Vladu i novu upravu Plinacra da se u najkraćem mogućem roku sklopi kolektivni ugovor za 2012. godinu.

Pročitajte više