Pljačkaš Imex banke poremećen: Ne ide u zatvor, nego u ludnicu!

PLJAČKAŠ Imex banke Zdravko Šimunović neće ići u zatvor, nego u - ludnicu. Danas je okončan kazneni postupak na splitskom Županijskom sudu. Proglašen je neubrojivim pa će biti predan na skrb liječnicima, a ne pravosudnoj policiji.

Šimunović, utvrdili su vještaci, pati od teškog oblika PTSP-a s poremećajem nalik na paranoidnu shizofreniju. Ne mogu mu, stoga, suditi, već ga po zakonu moraju predati na skrb u ustanovu. Liječnici će mu provjeravati stanje svakih šest mjeseci te odlučiti o puštanju na slobodu.

Pljačkao neubrojiv?

Šimunović je prije godinu dana upao naoružan u Imex banku u ulici Ruđera Boškovića. Nasrnuo je na zaštitara Zdenka Miloševića, koji ga nije htio pustiti unutra. Šimunović ga je ranio, a onda mu se pištolj zakočio. Nekoliko je puta njime odalamio zaštitara Miloševića po glavi. Pobjegao je neobavljena posla. Zato je odmah opljačkao poštanski ured na Blatinama, udaljen od Imex banke tek nekoliko stotina metara. Otkrilo se potom da se na meti poremećenog pljačkaša našlo još nekoliko poštanskih ureda.

Opasni kada ih puste

Preostaje vidjeti koliko će Šimunović provesti u bolnici za osobe s poremećenom psihom. Pokazalo se da puštanje takvih osoba na slobodu nije nimalo sigurno. Najeklatantniji je primjer Splićanina Vladimira Čuline Čukija, koji je koncem 90-ih iz pištolja ubio Roberta Širinića zvanoga Šime Japanac i Dalibora Sabljića Sablju. Nikada nije otišao u zatvor, već se liječio, kao što će se liječiti i Šimunović. Prije par mjeseci ubio je rođenog oca. Sjekirom mu je raspolovio glavu.

Pročitajte više