Pljušte optužbe između HDZ-a i SDP-a; Jandroković se obrušio na Šegona, SDP odgovara: HDZ obmanjuje građane

Video: YouTube

HDZ ponovno napada Vladu, ovoga puta tema su financijske malverzacije, a na konferenciji za novinare u prvi su plan stavili HBOR i slučaj Šegon.



"Kako je moguće da čovjek koji je duboko povezan s mogućim sukobom interesa i malverzacijama bude osoba koja vodi jedan od najkontroverznijih poslova Vlade, a to su predstečajne nagodbe. Po našem mišljenju, on je u dubokom sukobu interesa, a mi mislimo i više od toga. Podsjetit ćemo na kredit HBOR-a za koji je jamčio svojom imovinom, a pritom je dužan i za kamate. Iz sredstava turizma dobila je najviše tvrtka Šegona. Očito gospodin Šegon ima privilegiran status.

Kako takva osoba može voditi predstečajne nagodbe? Kako se može vjerovati da će proces predstečajnih nagodbi biti pošten, korektan i u skladu s interesima građana.To može samo osoba koja je čista za koju se ne veze političko pogodovanje, sukob interesa ili bilo kakve sumnje", poručio je član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković.

Podsjetio je kako je pomoćnik ministra financija Šegon dužan i 160 tisuća kuna jer ne vraća kamate.

"Slučajevi Sabo, Radman, Merzel, Linić i Jakovina nisu sankcionirani"

Jandroković je podsjetio i da ni jedan od slučajeva Sabo, Radman, Merzel, Linić i Jakovina nije pravno ni politički sankcioniran.

"Vidimo da nema vjerodostojnosti i konzistentnosti. Poduzetnici gube duh, nema investicija, pada konkurentnost. Nedosljednost u rješavanju afera dovodi do pravne nestabilnosti, a to je vezano za gospodarsko stanje i rast siromaštva. S time se svi moramo boriti. Ne možemo imati da se određeni ministri smjenjuju, a za puno gore radnje neki drugi ostaju netaknuti", rekla je europarlamentarka Ivana Maletić.

 
Istaknuo je i kako "pojedinci iz ove vlade sve više rade stvari koje su kazneno upitne". "Slučaj Šegon pokazuje da je bio u privilegiranom položaju i da ga štiti SDP", rekao je Jandroković.

"Došlo je do ozbiljnoga narušavanja pravne države, pravne sigurnosti, demokratskih standarda, trodiobe vlasti, neovisnosti sudstva, za što je odgovorna Vlada na čijem je čelu Milanović", istaknuo je Jandroković.

Smatra da se predstavnici vladajuće koalicije nisu identificirali s postignućima iz pristupnih pregovora, a posebice iz poglavlja 23.

Istaknuo je kako su u vrijeme kad je na vlasti bio HDZ pod udar zakona dolazili i članovi HDZ-a, a danas bez obzira na sve afere, nema ni jednoga postupak koji se vodi protiv članova SDP-a.

"Kukuriku vlada napravila je korak unatrag u odnosu na vladu HDZ-a"

HDZ također smatra da je Zakon o predstečajnoj nagodbi pun rupa.

"Pokazuje takovu slabost da ga neki uspoređuju sa privatizacijom i pretvorbom jer mnoge firme zloupotrebljavajući zakonodavni okvir, služeći se različitim vrstama makinacija dovode stvarne vjerovnike u takvu situaciju da će ostati bez ijedne kune", tvrdi Jandroković.


Podsjeća da je HDZ-ova Vlada završila pregovore te da je dosegnut stupanj reformi, pogotovo u pravosuđu, koji je omogućio progon i njihovih visokopozicioniranih članova. Ova Vlada, napravila je korak unatrag, a nedostatak strukturnih reformi uzrokovao je i padom rejtinga, smatraju u HDZ-u.

Također je podsjetio kako je iz Ministarstva turizma 8 posto ukupnih sredstava za projekte dobila upravo tvrtka čiji je vlasnik Šegon, kako nije plaćao turističku pristojbu cijelu 2013., a da se državne institucije koje se time bave nisu ništa poduzimale. Zaključio je da Šegon očito ima povlašteni položaj, te kako je to sve dovoljna da ode sa svoje funkcije.

SDP: Nećemo gubiti vrijeme na promašena prepucavanja

Iz SDP-a je danas stiglo priopćenje, odnosno reakcija na konferenciju HDZ-a:

"Ne želeći gubiti vrijeme na promašena prepucavanja jer smo uvjereni da građani dobro razlikuju činjenice od obmana, podsjećamo tek na nekoliko nepobitnih činjenica:

Zastupnici HDZ-a glasali su u Hrvatskom saboru za Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama. Zakon je bio nužan jer smo od HDZ-a naslijedili nelikvidnost od 45 milijardi, nenaplaćen porezni dug od 51 milijardu kuna, te 205 tisuća radnika kojima nisu isplaćivane plaće i uplaćivani doprinosi.


Kroz sklopljene predstečajne nagodbe do sada je spašeno više od 22.000 radnih mjesta, a nelikvidnost je smanjena na 34 milijardi. To su činjenice, kao što je i činjenica da konačnu odluku o predstečajnim nagodbama donosi sud, a ne ministarstvo financija kako to javnost želi obmanuti HDZ.

Što se tiče neovisnosti pravosuđa za koju je HDZ zabrinut, ukazujemo tek na neobičnost da su na istoj pressici HDZ-ovci prvo p(r)ozivali pravosudne institucije, a onda govorili o ugrozi tih istih pravosudnih institucija od politike.

Što se tiče ostalih optužbi smatramo u najmanju ruku građanski nepristojnim da o korupciji govore osobe koje su u razdoblju za koje se sudi HDZ-u bile ili visoki dužnosnici HDZ-a ili ministri u Vladi HDZ-a ili potrčkala okrivljenicima u tom postupku. Ili i jedno i drugo i treće", stoji u priopćenju.

Jovanović: Karamarko i Brkić pričaju besmislice

Član predsjedništva SDP-a i ministar Željko Jovanović danas je, odgovarajući na nedavne optužbe predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, rekao kako se velika pljačka Hrvatske dogodila u vrijeme dok je Karamarko obnašao dužnost šefa obavještajnih službi.

"Kaže da ništa nije vidio, ništa nije čuo, ništa nije znao da njegovi HDZ-ovci pljačkaju Hrvatsku. Ili je sve to znao i sve vidio ali je štitio pljačkaše od građana, a ne građane od pljačkaša", ustvrdio je Jovanović u razgovoru za Dnevne novosti Hrvatskoga radija.

"Na veliku žalost, i Karamarko i njegova desna ruka, poznati kompilator i falsifikator, Brkić pričaju besmislice i time pokazuju odsustvo bilo kakvog suvislog programa svoje stranke za predstojeće europske i predsjedničke izbore. Na sreću, takve besmislice ogromna većina građana danas jako dobro prepoznaje i više u njih ne vjeruje. SDP je moderna stranka europske ljevice, a jedina stranka koja se nalazi na optuženičkoj klupi za pljačke hrvatskih građana je HDZ", rekao je Jovanović.

"Na čelu te stranke nalazi se Karamarko i njegov kompilator Brkić i siguran sam da će građani to znati prepoznati. Prestanimo se vraćati u prošlost, ponudimo građanima programe za budućnost, pa neka oni odluče čiji je program vjerodostojniji. Građanima treba vratiti vjeru u politiku, povjerenje u političare, optimizam za budućnost i nadu u bolji život", poručio je Jovanović.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u petak u Valpovu komentirajući slučaj Perković, da je SDP nasljednik Saveza komunista Hrvatske, koji "nije samo pljačkao i uništavao hrvatski narod u 45 godina bivšeg sustava, nego je i ubijao ljude" pa je i "zločinačka organizacija". "Mnogi koji su vodili SKH, a neki od njih poslije i SDP, mogli bi puno toga znati o tim zločinima", rekao je tad Karamarko. Ocijenio je da je vjerojatni razlog što je Perkovićeva predaja "za njih" problem, "izvlačenje kapitala i novca iz Hrvatske tijekom 90-ih godina, upravo od struktura SKH".

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić je nedavno, komentirajući to što će presude HDZ-u i njegovim bivšim dužnosnicima biti izrečene u predizborno vrijeme, rekao da "suprotna strana to koristi kao alat u prljavoj kampanji protiv HDZ-a". Također, optužio je predsjednika Republike Ivu Josipovića da je plasirao laži o njemu u medijima, a njegov ured nazvao je najvećim PR uredom u zemlji.

Mikulić: Ni Jovanović ni Josipović nisu kompetentni

Član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrija Mikulić kazao je danas da ministar Željko Jovanović nije pozvan davati komentare ispred SDP-a, a predsjednika Ivu Josipovića optužio je da, sve dok ne objasni neke afere, nije kompetentan govoriti o poslovnim aktivnostima glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića.


Mikulić je u ime HDZ-a reagirao na izjave člana predsjedništva SDP-a i ministra Željka Jovanovića, koji je danas u razgovoru za Hrvatski radio, odgovarajući na nedavne optužbe predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, rekao kako se velika pljačka Hrvatske dogodila u vrijeme dok je Karamarko obnašao dužnost šefa obavještajnih službi. "Kaže da... nije znao da njegovi HDZ-ovci pljačkaju Hrvatsku. Ili je sve to znao i sve vidio ali je štitio pljačkaše od građana, a ne građane od pljačkaša", ustvrdio je Jovanović.

"Svjedoci smo danas je ministar Jovanović dao određenu izjavu. Ta izjava govori više o njemu samom i njegovom radu. Ono što o radu ministra Jovanovića i njegovih partijskih drugova, odnosno, vlade misle ne samo građani nego i članovi SDP-a, oni su rekli na njihovim konvencijama, gdje ga nisu izabrali niti za zamjenika predsjednika SDP-a a niti za potpredsjednika gradske organizacije SDP-a u Rijeci", kazao je Mikulić.

Samim time što SDP jednom gospodinu Jovanoviću daje mogućnost da da izjavu, koji čak nije ni dužnosnik te stranke, a kamoli na gradskom i općinskom novu, govori o njihovom mentalnom sklopu i pravnom slijedu, dakle o bivšoj partiji: to su njihovi stavovi, dodao je Mikulić.

Istaknuo je kako HDZ opetovano poziva da se SDP okrene onim temama za koje je od hrvatskih građana dobio mandat, a to su razvoj gospodarstva, investicije i razvoj investicija, te otvaranje novih radnih mjesta. "Međutim, upravo suprotno, oni se ne bave time, gospodarstvo stagnira, a dešavaju im se iz tjedna u tjedan, iz dana u dan sve novije i novije afere, jedna za drugom", kazao je Mikulić na izvanrednoj konferenciji za novinare danas u središnjici stranke na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Ive Josipovića da on glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića cijeni kao vojnika ali ne cijeni i kao poslovnog čovjeka. Istaknuo je kako HDZ i on osobno u Brkićevoj poslovnoj karijeri ne vide ništa sporno. "No, podsjetio bih predsjednika Josipovića da on nije osoba koja bi o tome mogla nešto kompetentno i realno reći. Podsjetimo ga na afere ZAMP, AdriaticaNet, Komercijalne banke, Štedionice Zlatica, Emporium i još neke druge", napomenuo je Mikulić, te poručio: "Prvo neka objasni to, a onda ćemo razgovarati o nekim drugim stvarima".
 

 

Pročitajte više