Plodouživanje pod istragom DORH-a: Kačunić dao iskaz i prijavu, Baldasar angažirao Kerumovog odvjetnika

Foto: Index

DORH istražuje Baldasarov natječaj za Turističku palaču. Goran Kačunić, vlasnik F-toursa, koji je dao izdašniju ponudu od tvrtke Valleus, pobjednika natječaja za plodouživanje, odazvao se jučer pozivu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.  

Dao je iskaz, ali i podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih u Gradu Splitu za nekoliko kaznenih djela vezanih uz natječaj za plodouživanje kojim se privatniku na 30 godina prepušta Turistička palača u zamjenu za mjesečni najam i investiciju u rekonstrukciju tešku milijun eura.

Dogovor za počinjenje kaznenog djela i zloporaba položaja i ovlasti

Odvjetnik Nediljko Ivančević, koji zastupa F-tours, pobrojio je da su osumnjičenici počinili kazneno djelo dogovora za počinjenje kaznenog djela i kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te je predložio da Državno odvjetništvo obavi razgovore s gradonačelnikom Ivom Baldasarom, savjetnikom Dragom Davidovićem, dogradonačelnicom Aidom Batarelo, pročelnicima te odgovornom osobom društva Valleus i Stipom Mađorom, vlasnikom Mađor Company koja je osigurala garanciju za pobjednika natječaja pošto je riječ o društvu osnovanom prije pola godine u vlasništvu Mađorove pomoćnice u SD Printu Kristine Duše.

Plakati gratis za Palaču

Zanimljivo je da je DORH-u predloženo i da se provjeri poslovanje Mađor Company i Slobodne Dalmacije Printa radi utvrđivanja jesu li društva povezana s društvom Valleus. Kako smo već pisali, Mađor Company je dao popust od 65 tisuća kuna na izradu plakata za Baldasarovu kampanju iz 2013. godine, a SD Print, koji je plakate odštampao, po izjavi samog Mađora, nije dobio ni kune jer su odnos zatvorili kompenzacijom. Policija devet mjeseci provjerava navode anonimne kaznene prijave protiv Mađora. Dosad nisu našli ništa sporno, ali izvidi i dalje traju, unatoč tome što su Mađora u policiji obavijestili da je sve gotovo. 

Odbili urednu ponudu i napravili štetu od 25 milijuna kuna

Kačunić sumnjiči odgovorne u Gradu Splitu da su odbili njegovu ponudu premda je uredno ispunjavala uvjete natječaja jer građevinske tvrtke Neir i Monte-Mont zajedno nastupaju i time ispunjavaju uvjete skupine D, tj. minimum 80 zaposlenika i četiri inženjera. Izjava o nekažnjavanosti, otpisana zbog datuma, sasvim je u redu, tvrdi Kačunić, jer je dana u svrhu baš ovog natječaja.

Osumnjičenici se terete da su omogućili prihvaćanje ponude društva povezanog sa Stipom Mađorom koji je financirao Baldasarovu kampanju nanijevši tako štetu F-Toursu i Gradu Splitu od preko 800 tisuća kuna godišnje, odnosno 25 milijuna kuna za 30 godina plodouživanja.

Kerumov Miro Šarić spašava Baldasara

Ni Baldasar nije sjedio skrštenih ruku. Grad Split je angažirao Kerumovog odvjetnika Mira Šarića. Baldasar je, čini se, konačno shvatio da je vrag odnio šalu i da se sa svojim Mađorom uvaljao u plodouživanje do grla. Šarić je branio Keruma u aferi Vrtić pa je valjda bio logičan izbor. 

Odvjetnik Šarić bio je prisutan na jučerašnjem sastanku u gradskoj upravi s najmoprimcima Turističke palače. Trebalo im se objasniti kakav će njihov status biti pod novim gazdom, no sastanak se pretvorio u blaćenje F-toursa i Kačunića. Takvom pristupu suprotstavio se odvjetnik Ivančević koji je sastanku nazočio kao zastupnik F-toursa koji ima unajmljeni prostor u Palači. Baldasar najmoprimcima nikakvu garanciju napismeno nije htio staviti, već ih je lijepim riječima umirio da će plodouživatelj biti ograničen u apetitima za povećanje najma. Nekima je čak i to bilo dovoljno.

Plodouživatelj donator u predstečajnoj i pod istragom, a Baldasar se pita što nije u redu? 

Baldasar se inače medijima jučer potužio da ga Kačunić reketari zajedno s još nekima kojima se ne sviđa odluka Povjerenstva za odabiranje plodouživatelja. Tvrdi Baldasar da ga se kleveće i laže i stopira projekt koji je super i da razmišlja kako će podnijeti prijave protiv odgovornih.

Već dva dana zove istražna tijela da sve provjere prilično siguran da je s natječajem sve u redu iako je Stipe Mađor pod istragom za izvlačenje novca iz SD Printa u kojem se skoro pa gratis štampaju plakati za njegovu kampanju, a zauzvrat se sada daruje Turistička palača na 30 godina, unatoč tome što je Kačunićeva ponuda bolja za gotovo 10 tisuća eura. SD Print koji je tako izdašno doprinio da Baldasar pobjedi u Splitu završio je u postupku za predstečajnu nagodbu sa obavezama težim od sedam milijuna kuna. Mađor radnicima ne može isplatiti plaću, ali zato tvrtka u predstečajnoj plaća njegov terenac Audi Q7.

Baldasar se vjerojatno u čudu pita što nije u redu i zašto mu se ovo događa. Sada mu je konačno i želja uslišana pa će vjerojatno i on za koji dan na razgovor u Državno odvjetništvo. Pa neka onda njima lijepo pojasni kako se treba dati prilika start-up tvrtkama čiji jamci jeftino štampaju plakate za SDP.  

 

 

 

Pročitajte više