Pobijedili banke, a nisu dobili ni kune: Udruga Franak nastavlja svoju borbu

Foto: FAH, Screenshot: HRT

PRAVOMOĆNA presuda Visokog trgovačkog suda, kojom je udruga Franak pobijedila banke, slavila se kao pobjeda građana protiv velikog i spram njih izrabljivački nastrojenog bankarskog sustava.


No, unatoč tome što su građani dobili spor na sudu, nisu dobili nadoknadu štete, prenosi HRT.

Da bi građani došli do novca koji su platili u vidu preplaćenih kamata, nakon što su dobili kolektivnu tužbu, morat će i pojedinačno na sud protiv banaka.



Iz udruge Potrošač upozoravaju kako većina građanina nema potrebna pravna znanja kako bi se do kraja izborila za ono što im pripada.

"O naknadi štete se nije odlučivalo tom kolektivnom tužbom, kolektivnom tužbom se samo utvrđivala povreda nekog prava potrošača, a ukoliko svaki potrošač pojedinačno želi ostvariti naknadu štete zato što je preplatio određeni iznos i ima pravo na povrat određenog novčanog iznosa on mora pokrenuti tužbu pred sudom za klasičnu naknadu štete, kolektivnom tužbom se to nije učinilo za potrošača", rekla je Dijana Kladar iz udruge Potrošač.

Postoje i zemlje u kojima su slični procesi drugačije uređeni. U SAD-u tako pobjeda u kolektivnoj tužbi za sobom povlači i povrat novaca, a o uvođenju slične prakse razgovara se i u Europskoj uniji.



"Nastojanja Unije su da se to izmjeni, iz razloga što mi ovdje dobijemo to da zaustavimo trgovca da na određeni način postupa, ali nemamo mogućnost kolektivnom tužbom naplatiti milijunske iznose šteta već zapravo taj teret opet prebacujemo na potrošače", potvrđuje Kladar.

U slučaju Franak, mnogi se pitaju kako će pokriti sudske troškove i koliko će trajati sudske parnice, jer troškovi odvjetnika nisu nešto što si svatko može priuštiti.

Pročitajte više