Počinje gradnja POS-ovih stanova u zagrebačkoj Klari: Prvi stanari trebali bi useliti u roku od tri godine

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

OBEĆANO, ispunjeno. Počinje gradnja POS-ovih stanova u zagrebačkom naselju Klara. Ukupna vrijednost investicije je približno 26 milijuna i 300 tisuća eura. Stanovi po modelu poticane stanogradnje u zagrebačkom naselju Klara danas su dobili prve temelje. Kamen temeljac simbolično je položila ministrica Anka Mrak Taritaš, a prvi stanari trebali bi useliti u roku od tri godine. Mrak Taritaš je u budućnosti najavila slične projekte po Hrvatskoj.

POS-ovi stanovi diljem Hrvatske izazvali su veliki interes javnost. Cilj je pomoći građanima da što povoljnije kupe svoju prvu nekretninu, ali i da se pokrene građevinski sektor koji je već neko vrijeme na koljenima, poručila je ministrica Mrak Taritaš. "Okrenite se oko sebe. Kad se vozite gradom, u Zagrebu je sve manje i manje dizalica. Kad je u Gradu Zagrebu sve manje i manje dizalica, isto je tako i u cijeloj Hrvatskoj. Prema tome, mi ćemo ponovo imati dizalice, ponovo će se graditi i to je zapravo jedno zadovoljstvo i sreća", rekla je ministrica.

U Klari bi trebao niknuti stambeno-poslovni blok s 332 stana, 12 poslovnih prostora i 416 parkirnih mjesta. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama za POS-ove stanove zaprimila je nešto više od 1.500 zahtjeva zainteresiranih iz cijele Hrvatske za stanove po modelu poticane stanogradnje, po cijeni od 1.100 eura po kvadratu.

"U Gradu Zagrebu još uvijek ima potencijala i interesa za kupnju stanova. Jednako tako je to interes i uz obalu, a i neki drugi, manji gradovi imaju interes za gradnju stanova od 15-20 stanova i mi ćemo apsolutno u tome sudjelovati", istaknula je Mrak Taritaš.

POS ide i u Splitu

POS-ovi stanovi gradit će se diljem Hrvatske, uskoro u Osijeku, ali i u Splitu, gdje će niknuti 200-tinjak stanova. "POS ide i u Gradu Splitu. Za 10-ak dana će biti raspisan poziv građanima da se javljaju za formiranje liste. To je druga velika investicija. Ova je vrijedna 180 milijuna kuna, a u Splitu ide za 150 milijuna", kaže Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva.

I dok interes za projekte POS-a i najma stanova u Hrvatskoj ne opada, interes za stanove po modelu POS plus nije u potpunosti zaživio. Prijavilo se tek 500-tinjak građana, a u resornom ministarstvu se razmišlja o tome da se i ti neprodani stanovi stave u najam. Konačna odluka bit će donesena do kraja godine nakon detaljne analize.


Izvođač radova za stanove u zagrebačkoj Klari je Zagorje Tehnobeton i ta je tvrtka pronašla najbolji model u borbi protiv krize. Nedostatak posla nadomjestili su novim projektima u bližem susjedstvu. Osim Srbije, Slovenije, Mađarske, uskoro će graditi i u Austriji, istaknuo je predstavnik izvođača radova Stjepan Gluhaković.

"Za nas građevinare znači nove narudžbe i aktiviranje svih potencijala koje imamo. Mi smo se kao Zagorje Tehnobeton u ova turbulentna, krizna vremena odlučili svu pažnju posvetiti na naše vlastite resurse", kaže Gluhaković.

Više od 80 posto zahtjeva stiglo je iz Zagreba i Zagrebačke županije

Više od 80 posto zahtjeva stiglo je iz Zagreba i Zagrebačke županije, potvrdila nam je Ana Saračević iz APN-a. "Malo manji broj su ostali gradovi. Možemo nabrojati, javilo se iz gotovo svih županiji, koji su do sada obrađeni. Od Dubrovnika, preko cijele Dalmacije, Pakoštana, Zadra, do Vukovara. Imamo iz Varaždina, Našica, Okučana, Slavonskog Broda", istaknula je Saračević.

Najviše se javilo onih koji trenutno nemaju svoj krov nad glavom. "Onih koji stanuju kod članova obiteljskog domaćinstva i negdje između 26 i 45 godina je skoro 80 posto ukupno prijavljenih. Ima nešto i samaca, negdje za sada oko 38 posto. Zatim slijede obitelji s tri člana, dva i četiri. Tim redoslijedom", izdvojila je Saračević.

U zagrebačkoj Klari, svoj krov nad glavom dobit će mnoge mlade obitelji sa sličnom životnom pričom. Tko je na listi za prvenstvo kupnje stana, može se provjeriti na web stranicama APN-a. Tko će se na kraju odlučiti na kupovinu, ostaje vidjeti jer u vrijeme krize i nezaposlenosti, građani su sve manje kreditno sposobni.

Pročitajte više