Počinje uklanjanje svinjskih farmi na Jakuševcu, obeštećenja i potpore do 60.000 eura

Ilustracija: Jim Linwood/Flickr

PROČELNIK zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk najavio je u srijedu da će oko 12 stočarskih gospodarstava na području zagrebačkog Jakuševca, ali i ostali na području grada, trebati zatvoriti ili izmjestiti, a za to će dobiti jednokratne potpore do maksimalno 60.000 eura.

Tuk je na konferenciji za novinare rekao da taj problem postoji već duže vremena. "Područje Jakuševca je dugo vremena u Generalnom urbanističkom planu (GUP) i dugo vremena postoji iznimka dozvole držanja proizvodnih objekata stočarske proizvodnje", rekao je Tuk. Dodao je da se to tiče i ostalih dijelova grada.

Rekao je da je Grad Zagreb taj problem bio spreman riješiti još u drugoj polovici prošle godine, Gradska skupština je odluku o tome donijela 24. srpnja 2014., a početkom kolovoza poslana je na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede.

Pojasnio je da su na prva očitovanja Ministarstva, odnosno Europske komisije čekali do polovice travnja ove godine te su nakon toga odmah reagirali, usuglasili odluku s Ministarstvom poljoprivrede, te će prijedlog te odluke 2. lipnja uputiti na usvajanje zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Terenska interakcija

Rekao je da se nada da neće opet morati čekati tako dugo te dao podršku Ministarstvu poljoprivrede da se procedure ubrzaju jer, kako kaže, "na terenu postoji život, interakcija između onih koji imaju farme i onih kojima te farme smetaju i Grad Zagreb želi to što prije riješiti".


Naveo je da je trenutno oko 12 gospodarstava na području Jakuševca koje bi trebali ili zatvoriti ili izmjestiti svoja gospodarstva. Smatra da će "europski okvir koji je Hrvatska prihvatila" zadovoljiti one koji se žele prestati baviti poljoprivrednom proizvodnjom ili žele izmjestiti svoju poljoprivrednu proizvodnju na neku drugu lokaciju.

Ako se zatvara gospodarstvo radi se o potporama do 100 posto procjene kapaciteta za proizvodnju, a maksimalno je to 60.000 eura. Isto tako, dodao je Tuk, isti je iznos potpora namijenjen i za izmještanje gospodarstva. Rekao je da ukoliko se radi o modernizaciji farmi onda su predviđena još i dodatna sredstva u visini od 40 posto, a ako je mladi poljoprivrednik do 40 godina starosti dobiva još 20 posto.

Mjere za svakoga

Tuk smatra da se "kroz te mjere svatko može naći". Kaže da će se i kroz mjere ruralnog razvoja koje se objavljuju u Ministarstvu poljoprivrede u ovoj i u idućoj godini, svatko tko želi nastaviti poljoprivrednu proizvodnju svakako snaći, a oni koji žele zatvoriti poljoprivrednu proizvodnju jer im se ona više ne isplati, će isto tako biti obeštećeni.

Na području Grada Zagreba unutar granica GUP-a u naselju Jakuševec, nalaze se proizvodni objekti u funkciji stočarske proizvodnje u kojima poljoprivredni proizvođači tradicijski obavljaju poljoprivrednu proizvodnju. S obzirom na sve veću izgrađenost građevinskog područja navedeni proizvodni objekti značajno utječu na kakvoću života građana u blizini takvih objekata i negativno se odražavaju na zaštitu okoliša i dobrobit životinja.

Kako bi se izbjegli negativni ekonomski učinci na postojećim poljoprivrednim gospodarstvima, te pomoglo njihovom restrukturiranju ili zatvaranju ovom Odlukom se predlaže dodjela izuzetih, jednokratnih potpora za izmještanje objekata primarne poljoprivredne proizvodnje te za zatvaranje proizvodnih kapaciteta.

Pročitajte više