Podrška osobama s autizmom: Sabor i Vlada večeras će biti u plavom

Foto: Dragan Matić / Cropix

SABOR i Vlada ove se godine prvi puta aktivno uključuju u obilježavanje Međunarodnog dana autizma. Večeras će reflektori zgrade obojiti u plavo, što je boja autizma, i time dati do znanja da se ove dvije institucije aktivno uključuju u rješavanje statusa osoba, a posebno djece s autizmom.

Mnogo toga nedostaje za oboljele od autizma, rekla je predsjednica Udruge za autizam Hrvatske Lidija Penko.

"Roditelji ne znaju tko će djetetu pružiti podršku, tko će s njim raditi. Bitno je bolest rano prepoznati i rani rad. Roditelji su očajni jer nema dovoljno struke ni u gradovima, a kamoli u cijeloj Hrvatskoj. Zato je potrebno usustaviti ranu intervenciju i dijagnostiku, gdje roditelj može otići da mu se kaže što i kako, te da mu se radi s djetetom."

Po službenim podacima u Hrvatskoj živi osam tisuća oboljelih od autizma. Predsjednice Udruge vjeruje da je ta brojka veća.

"Najnovije brojke kažu da se na sto novorođenih rodi i jedno dijete iz spektra autizma, pa nije teško izračunati. Registar koje vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo ima evidentirano oko 1300 zato što evidencije nisu ažurne. Kad se dijete rodi je prekasno i lijepo, a tek kasnije se počinju pokazivati odstupanja".

Hrvatska vapi za ustanovama koje bi zbrinjavale autistične osobe, uputila je apel Penko svim institucijama u državi.

"Zato ističemo da je važno rano krenuti, osposobiti dijete da bude što funkcionalnije, da se što bolje uklopi u društvo i da kasnije treba puno manji nivo podrške."

Pročitajte više