Podrška privedenom prosvjedniku: "Ja sam Marko Grahovac", sutra to možeš biti ti

Foto: Facebook

NA FACEBOOKU je sinoć pokrenuta stranica "Ja sam Marko Grahovac" u znak podrške mladiću kojega je jučer privela policija jer je "jedini on kršio javni red i mir u Savskoj ulici 66".

"Dužnost zaštite Ustava i temeljnih ljudskih prava i sloboda je na svima nama. Svaki građanin Republike Hrvatske mora ustati i oduprijeti se svakom narušavanju i ograničavanju fundamentalnih vrijednosti Republike. Ustav je taj preko kojeg se ne može prijeći – njegove temeljne vrijednosti poput osobne slobode i slobode mirnog prosvjedovanja i okupljanja čine Hrvatsku demokratskom republikom. Čak i ovakva kršenja ustavnih prava građanina, kojima smo danas svjedočili – mogu se činiti neznatnima, ali upravo je tu moć i simbolika Ustava, da smo svi pred Ustavom i zakonom jednaki, bili veliki ili mali. I zato, danas je to bio Marko Grahovac – sutra možemo biti mi!
Dignimo glas za zaštitu ustavnih prava i temeljnih sloboda svakog građanina Republike Hrvatske.", stoji na stranici.

U opisu stranice stoji: "Reakcija na oduzimanje Ustavom zajamčenog prava na mirni prosvjed građaninu Republike Hrvatske, Marku Grahovcu".

 

"Bravo Marko i Hvala Ti Marko u ime mog sina i njegove generacije.I mao si muda stari :) Hvala ti :)", samo je jedna od poruka podrške koja je stigla.


Podsjetimo, u isto vrijeme dok ilegalni prosvjed traje već mjesecima, prilikom kojega šatoraši zaustavljaju promet, organiziraju vatromet (također ilegalni), a napali su i Bojana Glavaševića jednom prilikom dok je ulazio u Ministarstvo, zagrebačka policija nakon 20 minuta mirnog prosvjeda privodi 30-godišnjeg Grahovca i najavljuje protiv njega podnošenje prekršajne prijave!

Grahovac je s bijelim gaćama i porukama stao kod semafora nasuprot šatora: "Ja imam PTSP od nerada", "Ili posao ili kalašnjikov" te "Karamarko odi doma".

Šatoraši su ga verbalno napali i vrijeđali, a policija je privela njega.

Ostojić zatražio nadzor nad policijom

Nakon brojnih reakcija građana, reagirao je ministar Ostojić, koji je zatražio nadzor nad postupanjem policajaca koji su priveli mladića.  Nešto kasnije i MUP je poslao priopćenje: "Vezano za postupanje policije danas, 19. veljače u Savskoj ulici prema hrvatskom državljaninu M.G. (1985.), Ministarstvo unutarnjih poslova izvješćuje javnost da je ministar unutarnjih poslova od mjerodavnih službi zatražio nadzor nad postupanjem policije u konkretnom slučaju. Također, izvješćujemo da protiv M.G. policija nije podnijela optužni prijedlog zbog eventualnog počinjenja prekršaja".
 

Pročitajte više