Podržite krapinske srednjoškolce u Njemačkoj: "Ponosni smo jer će korupcija ipak biti kažnjena!"



DEVET učenika srednje škole iz Krapine ovaj se tjedan nalazi u njemačkom Bad Marienebergu gdje sudjeluju na okupljanju mladih iz sedam europskih zemalja te zajedno s njima rade na projektima vezanima uz Europsku uniju "Think Europe". U tamošnjem Europskom domu okupilo se 60 mladih iz Litve, Češke, Austrije, Slovenije, Španjolske, Njemačke i Hrvatske.

Jasminka Pernjek, profesorica njemačkog jezika u Srednjoj školi Krapina, za Index je kazala kako je ovo već peta godina da sudjeluju u ovom projektu. "Krenuli smo preko dodatnog programa koji imamo za učenje njemačkog jezika, a koji se zove Nastava za njemačku jezičnu diplomu. U okviru toga smo dobili poziv na sudjelovanje u ovom međunarodnom projektu. Zanimljivo je napomenuti kako sve ostale zemlje koje sudjeluju već jesu članice Europske unije, jedino Hrvatska nije i to nam je veliki poticaj i potvrda da dobro radimo", kazala je za Index profesorica Pernjek.

"Pokušat ćemo u ovom jednotjednom druženju obraditi puno stvari! Upoznati različite narode i kulture, učit ćemo jezike, održat ćemo razne igre, diskusije, prezentacije, a sve s fokusom na Europsku uniju i politiku u zemljama koje sudjeluju u projektu. Koji su trenutni problemi u njihovim zemljama, što može biti bolje, što očekuju od vlasti, i kako bi oni riješili probleme u svojoj zemlji - sve su to pitanja na koja će mladi pokušati dati odgovor", stoji u objašnjenju koje su napisali organizatori koji dodaju kako će mladi stupiti u kontakt s lokalnim stanovništvom, lokalnim političarima i predstavnicima nekih lokalnih udruga. 


Danas je na stranici http://backyardeurope.wordpress.com objavljen i zajednički post devet hrvatskih srednjoškolaca u kojemu su iznijeli neke probleme u Hrvatskoj, ali i naveli na što su ponosni.

"Tijekom jučerašnje diskusije zaključili smo da Hrvatska ima dosta problema od kojih su najveći demografski pad, dužnička kriza te neznanje o okolišu. Drugi bitni problemi u zemlji su diskriminacija manjina te zastarjeli obrazovni sustav", naveli su krapinski srednjoškolci probleme koji ih muče, a kao pozitivnu stvar naveli su suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu. "Kao narod, izrazito smo ponosni na to jer korupcija u samom državnom vrhu ipak neće proći bez kazne", zaključak je hrvatskih srednjoškolaca.

Postove o problemima u svojim zemljama postavili su i drugi srednjoškolci, pa je krenulo i malo natjecanje tko će skupiti više "šerova". Dakle, "šerajte" post hrvatskih srednjoškolaca na ovoj stranici i omogućite im da dođu do pobjede!

Pročitajte više