Podumljak: Todorić je država za sebe, politika ga ne želi dirati, a Gavrilović je izgubio moć

Foto: Index

USKOK je u srijedu objavio kako pokreće istragu protiv Đure Gavrilovića, kojega se sumnjiči za ratno profiterstvo, zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

U priopćenju USKOK navodi kako Gavrilovića tereti za ostvarivanje nepripadne imovinske koristi od najmanje 2.000.000,00 DEM, odnosno od najmanje 7.837.124, 89 kuna.

Sanader posljednji kapitalac iz tog vremena

Munir Podumljak, izvršni direktor udruge Partnerstva za društveni razvoj, komentirao je za Index današnju objavu USKOK-a o pokretanju procesa protiv Đure Gavrilovića zbog ratnog profiterstva.


"To za što ga se optužuje su djela koja ne zastaruju, a ukoliko mu se dokaže krivnja, za njih je predviđena zatvorska kazna i oduzimanje imovinske koristi. Smatram da je dobro da se na neki način počinjemo baviti tim kaznenim djelima jer, osim Ive Sanadera, mi nismo imali značajan predmet iz tog perioda. To treba pozdraviti.

Znamo da je Državna revizija još u izvješću od prije nekoliko godina dala podatak da preko 90 posto privatizacije nije bilo u skladu sa zakonom, da je bilo ilegalnih radnji, zlouporaba iz kojih su određene osobe izvlačile korist. Dobro je vidjeti da se konačno počinjemo baviti time, samo da biološki sat ne odradi svoje prije pravde...

Ponovno ističem, pohvalno je da se time bavimo, no tu ne treba raditi selekciju. Ipak, vidimo da se, kao i u politici, kreće od onih koji su izgubili moć.

Dok je Đuro Gavrilović bio politički povezan i dok je ispunjavao obveze prema politici, progona i istrage nije bilo", komentirao je.

Podumljak: Todorić je država za sebe


"Todorić je nešto puno više, on je u nekom trenutku postao država za sebe, niti jedan postupak koji se do sada vodio protiv njega nije urodio nikakvim rezultatom.

Sjetimo se priče o Todorićevim bonovima koji su se koristili kao platežno sredstvo čak i u velikom broju javnih institucija i poduzeća.

Mi smo kao udruga podnosili prijavu nadležnim tijelima, ali svi su se proglasili nenadležnima. Upravo iz nenadležnosti institucija nad Todorićem možemo pročitati da nema političke volje da se napravi nešto po tom pitanju.

Kad krenemo s progonima onih na moći, tek tada možemo govoriti o vladavini prava i neutralnom pravnom postupku", zaključuje Podumljak.

Petrović: Privatizacije prolazile zbog labavog zakonskog okvira

Antikorupcijski aktivist Zorislav Antun Petrović smatra kako je zakonski okvir iz vremena pretvorbe i privatizacije prelabav te da se upravo zbog toga velik broj "dubioznih" slučajeva može podvesti pod etiketu zakonitosti.

"Najstrašnije u tom slučaju je da se sumnja da je novac, namijenjen za nabavu oružja i opreme za obranu Hrvatske, išao u privatne džepove. Ako je to točno, onda uistinu treba odlučnije krenuti u raščišćavanje mnogih stvari iz tog vremena.

Ne mogu zamisliti da je nekome u tom trenutku, kada je RH bukvalno visjela o niti, palo na pamet iz državne blagajne davati novac bilo kome za vlastite potrebe.

Ipak, držim da je pokretanje istrage ohrabrujuće, jer pokazuje da pravda, unatoč tome što je jako spora, u konačnici može biti i jest dostižna. Iskreno se nadam da će DORH i USKOK imati dovoljno resursa i snage da sve "zanimljive" privatizacije čim prije razriješe.

Nažalost, Zakon o pretvorbi i kasniji zakoni davali su toliko diskrecijskog prostora za odlučivanje da se jednostavno velik broj privatizacija koje su završile loše može podvesti pod zakonite", rekao je Petrović za Index.

Pročitajte više