Podumljak u Dnevniku 3: Državna uprava Šegonovima je obiteljski biznis!

Foto:Index

MUNIR PODUMLJAK, predsjednik nevladine udruge Partnerstvo za društveni razvoj, komentirao je danas u Dnevniku 3 HRT-a aferu Pomoćnik koju je razotkrio Index. Udruga Partnerstvo za društveni razvoj upozorava već 10 godina na nedostatke Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji nije na pravi način razriješio ove odnose, odnosno koji nije zapriječio da se ovakve stvari događaju niti ih je primjereno sankcionirao.

Podumljak je kazao kako je kaznena prijava koju je udruga Partnerstvo za društveni razvoj protiv Šegona podnijela u siječnju 2010. godine samo mali kotačić u mozaiku kojega je objavio Index. "Mi smo imali poznatog prijavitelja koji je tražio anonimnost, prijava se tada odnosila na suprugu Šegona, koja je bila savjetnica Linića u vladi Račana. Bogatstvo se tada procjenjivalo na nekih 8 milijuna eura, sve je detaljno objašnjeno u prijavi, gdje se nalazi imovina i koliko vrijedi.", kazao je Podumljak.

"U Uredu za sprečavanje pranja novca tada su nam rekli da su slučaj poslali Uskoku, a od Uskoka nikada nismo dobili odgovor.", priča Podumljak.

"Današnji odgovor USKOK-a je čudan i izvan svih pravila struke. Uskok je imao dvije godine da završi nadzore te prihvati ili odbaci prijavu koju smo podnijeli. Očito je netko opstruirao istragu. Ukoliko je netko opstruirao istragu, onda je Uskok trebao pokrenuti kazneni progon za osobu koja je slučaj čuvala u ladici. Idući korak, dakle, mora biti da se javnost izvijesti o tome tko je krivac za opstruiranje istrage", kazao je Podumljak te dodao:

"Očigledno se radi o obiteljskom biznisu, državna uprava je Šegonovima očito obiteljski biznis".

Spomenimo, supruga Branka Šegona, Ivna Šegon od devedesetih je u državnoj službi, a krajem devedesetih dolazi u Vladu kao savjetnica. Savjetnica je bila Škegri, Liniću, Hebrangu, Polančecu, Čobankoviću, Šukeru, ali i Milanovićevoj Vladi... S mjesta savjetnice potpredsjednika Milanovićeve Vlade prelazi u Upravu Fine u veljači 2012. godine.

Ministar financija Slavko Linić komentirao je jutros na Hrvatskom radiju aferu svog pomoćnika Branka Šegona koju je otkrio Index. Unatoč tome što je Šegonov sin sinoć u Dnevniku HTV-a priznao da on upravlja tvrtkama, što po zakonu nije dozvoljeno, Linić je uvjeren kako je njegov pomoćnik učinio sve ispravno.

"Kao svaki dužnosnik bio je obvezan sve imovine vezane za poslove prenijeti na odvjetnička društva koja su mogla upravljati njegovom imovinom. Po mojim informacijama on je to učinio i poslovanje njegovih tvrtki zasad je dobro, ono što ja znam", komentirao je Linić.

O slučaju HBOR-a očitovao se danas i ministar Maras, koji smatra kako krediti HBOR-a ne smiju biti tajni te kako HBOR mora javno objaviti kome je davao kredite.

Pročitajte više