Poginulo 7, ozlijeđeno 200 putnika: Amtrakov vlak vozio dvostruko brže od dopuštenog

Foto: Hina

AMERIČKI savezni istražitelji objavili su da preliminarna istraga pokazuje da je Amtrakov vlak u Philadelphiji vozio brže od 160 kilometara na sat odnosno dvostruko brže od dopuštene brzine kada je iskočio iz tračnica, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a ozlijeđeno je više od 200.

Nesreća se dogodila kasno u utorak, na sjeveroistočnom najprometnijem prometnom koridoru u zemlji kojim godišnje prođe 12 milijuna putnika.

Istražitelji osim brzine vlaka istražuju i stanje tračnica i opreme te stručnost strojovođa.

Liječničku pomoć zatražilo je više od 200 ljudi. Vlasti smatraju da je u vlaku bilo 243 ljudi, no to još nije potvrđeno.

Amtrakov vlak nije bio opremljen naprednom sigurnosnom tehnologijom koja je namijenjena sprječavanju iskakanja iz tračnica pri velikim brzinama, rekli su dužnosnici bliski istrazi.

Pozitivna kontrola vlaka (PTC) automatski usporava ili čak zaustavlja vlakove koji se kreću prebrzo ili ulaze u opasnu zonu. 

Video from the scene of the Amtrak derailment in #Philadelphia shows what appears to be overturned train cars and rescuers with flashlights. Latest updates here: http://cnn.it/1G4R4jbA news conference is expected soon. Watch on #CNNgo: http://CNN.it/go

Posted by CNN on Tuesday, May 12, 2015

 

 

Pročitajte više