Pogledajte emotivni oproštaj od prosvjednika i supruge: Predao se lider oporbe u Venezueli!

Foto: Twitter, Youtube

NAKON višednevnih krvavih prosvjeda u Venezueli, oporbeni lider i vođa prosvjeda, Leopoldo Lopez, predao se danas Nacionalnoj gardi, prenosi CBC News. Lopez se predao, kako je rekao, nepravednoj i korumpiranoj pravi, nakon kratkog govora pred svojim pristašama.

Venezuelanska vlast optužila je Lopeza na poticanje nasilja što on oštro negira. Nakon predaje, Twitter su odmah preplavile fotografije njegovog emotivnog oproštaja od prosvjednika i supruge.

 



Nakon što se venezuelanski oporbeni čelnik predao policiji u glavnom gradu Caracasu, desetine tisuća prosvjednika protiv vlade predsjednika Nicolasa Madura blokiralo je ulice glavnoga grada nakon njegova uhićenja.

"Moje sramotno zatočenje će biti vrijedno muke ako omogući da se Venezuela definitivno probudi i većini stanovnika Venezuele koje žele demokratski postići promjene", izjavio je pred svojim pristašama nekoliko trenutaka prije predaje policiji čelnik stranke Voluntad Popular, koji je bio tjedan dana u bijegu.


Protiv Lopeza je izdan uhidbeni nalog nakon nasilnih prosvjeda u srijedu prošlog tjedna tijekom kojih su tri osobe ubijene i više desetaka ranjeno u studentskim prosvjedima protiv nesigurnosti, inflacije i nestašice.

Pristaše oporbe okupile su se oko vojnog vozila koje je odvozilo Lopeza u pritvor, dok su prosvjednici izašli na ulice i u drugim dijelovima venezuelskog glavnog grada paralizirajući promet.


Studente i oporbenjake, obučene u bijelo opkolile su policijske snage na istoku zemlje, a kanili su krenuti predam ministarstvu pravosuđa u središtu grada.

Na jednom od transparenata je pisalo "24.763 nasilnih smrti u 2013. Mi smo više od brojki".

Venezuela najopasnija zemlja južne Amerike

U ponedjeljak su se dva tabora međusobno optuživala za opasnosti pozivanja na dva marša koji su se mogli sresti u visoko polariziranoj zemlji između chavista i oporbe.

Dva tjedna u zemlji traje studentska pobuna zbog nesigurnosti. Venezuela je najopasnija zemlja južne Amerike i pokret se proširio se na gospodarsko stanje dok inflacija i dalje raste, više od 56 posto 2013., a nestašice se umnožavaju.

Studenti su dobili podršku oporbenih stranaka i čelnika, među kojima i od Henrique Caprilesa, guvernera države Miranda, koji je glavni oporbeni predstavnik, umjereniji od Lopeza.

Leopoldo Lopez se zalaže za strategiju sukoba s vlasti i za zauzimanje ulica kako bi vlast prisilili da odstupi.

Poput svojih prethodnika, predsjednik Maduro ponovo optužuje Sjedinjene Države da ispod stola podržavaju nemire koje potresaju zemlju, pa je u nedjelju objavio da će trojicu američkih diplomata protjerati iz američkog veleposlanstva u Caracas.

Učenik poginuo na prosvjedima

Jedan srednjoškolski učenik, sudionik prosvjeda, poginuo je kad je na njega naletjelo motorno vozilo, čime je postao četvrta žrtva političkih nemira u Venezueli koji traju od prošlog tjedna, rekli su u utorak stanovnici Carupana i oporbeni aktivisti.


Prema njihovim iskazima, 17-godišnjeg učenika je udarilo vozilo tijekom prosvjeda protiv vlade predsjednika Nicolasa Madura kasno u ponedjeljak u obalnom gradu Carupanu. Također su ustvrdili da su trojica prosvjednika u Carupanu ozlijeđena, od kojih jedan teško.

To je četvrta žrtva sa smrtnim ishodom, nakon triju ubojstava vatrenim oružjem tijekom prošlotjednih skupova političkih protivnika u Caracasu. Prosvjedi koji su se od početka mjeseca proširili diljem Venezuele dosad su najveći Madurov politički izazov otkako je prošle godine izabran na položaj predsjednika države.

Jedan oporbeni parlamentarni zastupnik i protuvladin aktivist izjavio je da je učenika - Josea Ernesta Mendeza - vozilom udario jedan vladin pristalica. No zasad vlasti nisu dale neovisnu potvrdu ni odgovor.

Venezuelske vlasti u ponedjeljak su trima američkim diplomatima naredile da napuste zemlju, optužujući ih za poticanje studenata na pobunu protiv Madura i vlasti. Ministar vanjskih poslova Elias Jaua rekao je da troje pripadnika američkog konzularnog osoblja ima 48 sati da napuste zemlju.

Pročitajte više