Pogledajte jelovnik: Evo čime će Josipović i Milanović počastiti goste!

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

NA STRANICAMA Vlade RH, objavljen je jelovnik večere na kojoj će prisustvovati gosti predsjednika Josipovića i premijera Milanovića u Klovićevim dvorima. Večera će započeti s kruhom, a završiti sa salenjacima.

Uvaženim gostima pripremljena su, kažu organizatori svečane večere, hrabra i autentična jela, ukorijenjena u tradiciji svih hrvatskih regija i reinterpretirana na suvremen i uzbudljiv način, obogaćena zanimljivim teksturama kako bi nepcem upoznali Lijepu našu.

Sve namirnice odabrane su s velikom pažnjom, dolaze od malih i iskrenih proizvođača - svakoj se namirnici zna podrijetlo, lokalitet i povijest. Gostima će ponuditi sezonske, lokalne i divlje okuse, ali i one zanemarene, zaboravljene okuse, kojih se vrijedi podsjetiti. Odabrana su prirodna i organska vina, nastala od autohtonih sorti u kojima je utjecaj čovjeka minimalan ili gotovo nikakav. Ta hrvatska vina s karakterom vjerno prate ponuđena jela i sljedove večere.

Za dobrodošlicu će biti ponuđen topao kruh i par zrna soli. Kruh je ispečen od šest žitarica iz lokalnih mlinova, poslužen topao s najljepšim cvijetom soli iz Paške solane - unikatnog bouqueta, lagano kremastog i slatkastog okusa. Uz kruh i sol pit će se pjenušac Tomac Classic, s Plešivice, osunčanih brega sjeverozapadne Hrvatske, osvježavajući, suh i snažan, aromatski zaokružen.

Drugi slijed čine autentični kozji i ovčji sirevi iz različitih regija, posluženi uz mlado organsko povrće iz vrtova vrijednih vrtlara. Uz sireve će se piti Coronica Gran Malvasia, berba 2009., iz mistične zelene Istre, prepoznatljive sortnosti, mirisna, cvjetna i mineralna, s nijansama vanilije i bazge, bademastog završetka te Graševina Goldberg Belje, berba 2011., s vinograda nad Dunavom, zlatne boje, s mednim aroma.

Gostima će nakon toga na tanjuru biti poslužena tri inćuna, jedan mariniran, jedan konfitiran i jedan slani uz mladi lički krumpir - na podlozi svježe ubranog povrća, a uz red plave ribe i Zlatan Pošip iz 2010., dalmatinsko bijelo vino, raskošnih mirisa i aroma mediteranskog bilja i Merlot Laguna Festigia iz 2010., iz čarobne Istre, intenzivnog mirisa, s notama višnje i bobičastog crnog voća, bogat zrelim taninima.

Vrhunac večere je janjetina ispod peke, tradicionalno jelo pripremljeno na suvremen način, s bobom, grahom i kupusom, oplemenjeno divljim koromačem i smiljem, mirisima koji nas vraćaju na makiju gdje priča s janjcima i počinje. Uz janjetinu će se poslužiti Stina Plavac mali, berba 2010., snažno vino s osunčanih padina Dalmatinske obale, elegantno, mekano i toplo i kutjevački De Gotho Pinot crni iz 2012., iz Slavonije, s mirisom ljubičica i dozrelih kupina, malina i šljiva.

Večera završava salenjakom, tipičnim kolačem kontinentalne Hrvatske oplemenjen marelicama i začinima, a uz njega Krauthaker Zelenac izborna berba bobica 2009. iz zlatne Slavonije s aromama južnog posušenog i ušećerenog voća, meda i svijetloga cvijeća, te Traminac Principovac izborna berba 2010, kojim se prije 60 godina nazdravljalo na krunidbi kraljice elizabete druge, boje suhog zlata, aromatičan, elegantan i samozatajan.
 

Jelovnik - Svečana večera

Pročitajte više