Pokopan mladi policajac izložen mobingu jer se borio protiv korupcije: "Bio je filmski lik, borac za pravdu"

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell; Željko Hajdinjak/Cropix

NA GROBLJU u Dekanovcu danas je pokopan 27-godišnji policajac Dino Molnar. Oprostili su se od njega obitelj, rodbina, prijatelji i brojni kolege policajci. Sa suzama u očima i nevjericom ispratili su mladića kojeg opisuju kao istinskog borca za pravdu, pravog prijatelja i dobrog čovjeka, uvijek spremnog pomoći drugima.

Ovaj mladi policajac iz Novakovca na Badnjak je poslao pismo ministru policije Ranku Ostojiću, Uskoku i Odjelu za unutarnju kontrolu MUP-a, u kojem se žalio na nepravilnosti u radu, korupciju lokalne policije i svojih šefova te mobing koji je proživljavao jer se borio protiv toga. Mrtvog su ga pronašli u automobilu u ponedjeljak, 21. siječnja, nedaleko od sela Hodošana u Međimurskoj županiji. Počinio je samoubojstvo hicem u glavu iz službenog pištolja.

"Meni je osobno bio moralna vertikala. Čovjek koji će uvijek pomoći, pravi prijatelj, prvi na kojeg možeš računati kad si u nevolji"

Međimurski povjerenik Sindikata policije, Dario Umljenović, kaže kako je Molnar u prosincu na 20-ak stranica iznio svoje viđenje slučajeva te kako su nepravilnosti na koje se žalio i mobing trajali skoro dvije godine: "Koliko je meni poznato, to je sve istina, jer nije pisao ništa za što nije imao dokaze ili čemu nije sam nazočio".

O samoubojstvu ovog 27-godišnjeg policajca, kojeg svi opisuju kao oličenje poštenja, kaže: "Svatko od nas ima određenu točku pucanja. On je bio netko tko je filmski lik, čovjek koji je vjerovao u pravdu i poštenje, odgojen u nekom normalnom katoličkom duhu... Danas mi se obratilo 30-40 policajaca u suzama i molili su nas da ne stanemo s ovime, ovo je samo vrh ledene sante onoga što se događa u policiji", ispričao je Umljenović za Index nakon Molnarovog pogreba.


"Meni je osobno bio moralna vertikala. Čovjek koji će uvijek pomoći, pravi prijatelj, prvi na kojeg možeš računati kad si u nevolji", opisao je 27-godišnjeg policajca koji se slomio pod bremenom nepravdi. Navodi i kako je Molnar, koji je završio kriminalistiku, toliko volio svoj posao da je kao mlad policajac pristao i na radno mjesto koje nije u skladu s njegovom stručnom spremom, sve samo da bi radio.

"Što su ga više gazili, to se on više nije dao"

"Godinu dana sam ga nagovarao da ga maknem, savjetovao ga da ode u Zagreb, jer u velikom gradu možeš raditi i pošteno. Ovdje svaki gostioničar može utjecati na postupanje policije, i to doslovno!", kaže Umljenović i prisjeća se slučaja kojeg je Molnar opisao u svojim pritužbama: "Jednom je zaustavio sina jednog gostioničara, pa se ovaj žalio i rekao mu: `Sinek, ni ti to dobro, ne buš dobro prošel`, a onda je Molnar narednih osam smjena patroliranja dobio ophodnje zelene granice".

"Što su ga više gazili, to se on više nije dao", priča Umljenović o 27-godišnjem policajcu koji unatoč nagovaranjima nije želio napustiti svoju sredinu, otići iz obiteljske kuće u neki samački podstanarski smještaj u Zagrebu i doslovno pobjeći od nepravde, već se želio boriti protiv nje. "I ja bih odlazak smatrao nekim svojim osobnim porazom", navodi Umljenović.



Pitali smo Umljenovića i zna li je li možda Molnar za sobom ostavio neku oproštajnu poruku: "Koliko ja znam nije, ali mislim da više od oproštajnog pisma govori činjenica da je na neradni dan obukao uniformu, stavio značku... sve po pravilima struke i službe. On je uvijek izgledao onako kako bi svi policajci trebali izgledati, a ne kako izgledaju... Bio je mlad, bio je sportaš... Bio je netko o kome bi trebalo snimiti film", kaže Umljenović i dodaje kako je bio uvjeren da bi mladi Molnar sa svojom kompetentnošću, stručnošću i ljubavlju prema službi negdje drugdje, primjerice u Zagrebu, znatno napredovao u poslu.

A što su nadležni radili gotovo dvije godine dok su se u međimurskoj policiji događale nepravilnosti na koje se Molnar žalio i zbog kojih je bio izložen mobingu nadređenih? "Jedini tko može pomoći je pravni sustav, a pravni sustav ne funkcionira", kaže Umljenović te dodaje kako je Molnara posebno pogađalo što policijska služba, u koju je toliko vjerovao i posao predano obavljao, ne funkcionira pošteno.

Jagić: Ministar mora oformiti posebnu skupinu ljudi od povjerenja koji će utvrditi što će se dogoditi!

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić Indexu je kazao kako su poslali zahtjev ministru Ostojiću da oformi posebnu skupinu s kompetentnim ljudima koji će istražiti što se zaista dogodilo u PU Međimurskoj i što je uzrokom nesretnog događaja.

"To se mora ispitati. Tražimo pismeno očitovanje od MUP-a, u radnoj skupini trebali bi biti doktori, psiholozi i kriminolozi, iskusni i kompetentni koje trebaju ustanoviti je li mobing jedan od razloga što se mladić ubio. Ukoliko se ustanovi da jest, krivci moraju kazneno odgovarati", kazao nam je Jagić.

Pročitajte više