Pokrali milijunske iznose u nakitu, a zaštitar nije reagirao "jer ga ne plaćaju dovoljno"

Screenshot: YouTube

PLJAČKAŠI su ukrali nakit i dijamante vrijedne milijune funti u londonskom Hatton Gardenu, tvrtci koja klijentima pruža usluge sigurnog skladištenja vrijednih predmeta.

Iskoristili su vikend kada su tamo samo zaštitari, i navodno ispraznili oko 300 sefova, javlja SkyNews, no policija još nije potvrdila točan broj.

Metropolitanska policija rekla je da su sa sobom imali tešku opremu za rezanje gotovo neprobojnih materijala, kako bi si omogućili ulaz u trezor sa sefovima.

Osumnjičeni su zbog blagdana vjerojatno imali nekoliko "mirnih" dana tijekom kojih su mogli ući, rečeno je od istražitelja. Prva istraga na mjestu događaja pokazala je i da su koristili neki oblik vučnice koja je podizala težak plijen.

Potrebno je nekoliko dana da se precizno ustanovi koliko je bogatstva pokradeno, i što točno, no već se javilo stotine uznemirenih klijenata koji koriste usluge Hatton Gardena.

Ovaj dio Londona poznat je kao gradsko središte za nakit, a trezore uglavnom unajmljuju poslovni ljudi koji se bave trgovinom, i koji u njima pohranjuju vrijedan nakit ili dijamante. Pojedinim klijentima vjerojatno je ukradeno nakita vrijednosti i do nekoliko tisuća funti.

S obzirom na to da su prostorije Hatton Gardena strogo čuvane, istražitelji su se odmah fokusirali na osiguranje tvrtke, kako bi pokušali rekonstruirati način na koji se pljačka mogla dogoditi.

"Ne plaćaju me dovoljno za to"


Daily Mail piše kako se u jednom trenutku pljačke oglasio alarm unutar prostorija, ali zaštitar koji je bio angažiran da provjeri situaciju navodno nije dobro provjerio sve prostorije.

On je naime u petak čuo da se alarm oglasio, ali je napravio tek površnu provjeru. Jedan od klijenata koji u toj kompaniji čuva nakit vrijedan oko 35 tisuća funti pitao ga je zašto nije napravio bolju provjeru svih prostorija, na što mu je zaštitar rekao da ga "ne plaćaju dovoljno za to".

Pretpostavlja se da su se pljačkaši probili i spustili kroz krov, pripremili opremu za podizanje plijena i upotrijebili unaprijed pripremljenu opremu da uđu u trezor.

Pročitajte više