Pokrenuta istraga protiv bivše ravnateljice varaždinskih Gradskih bazena i pet zaposlenika zbog izvlačenja novca

Foto: bazeni-varazdin.hr

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo (ŽDO) otvorilo je istragu protiv bivše ravnateljice Gradskih bazena i još petero zaposlenika zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, utaje poreza i krivotvorenja službenih isprava, čime je, među ostalim, iz te gradske ustanove fiktivnim studentskim ugovorima izvučeno milijun i pol kuna.

U današnjem priopćenju ŽDO ne navodi imena, a po neslužbenim informacijama, riječ je o bivšoj ravnateljici Nataliji Žetko, njezinu zamjeniku Željku Čengiću, voditeljici računovodstva Ljiljani Golić-Domislović, negdašnjoj HNS-ovoj članici Županijske skupštine te još trojici zaposlenika Gradskih bazena.

U izvješću se ravnateljicu Žetko sumnjiči da je od 2006. do 2011., uz pomoć ostalih okrivljenih, pribavila dvjestotinjak ugovora o djelu redovitih studenta, isplaćivanih studentima preko Studentskog servisa za rad na bazenu koji nikad nisu obavili.

Trećeokrivljena Golić-Domislović u ugovore je upisivala da su poslovi obavljeni, za što su Gradski bazeni studentima u pet godina uplatili više od 1,6 milijuna kuna. Studenti su dobili 1,3 milijuna kuna, a taj su iznos, umanjen za svoju nagradu od 10 posto, predavali Golić-Domislović i još dvojici zaposlenika bazena.

Šestookrivljeni je od novca koji je preuzeo platio obveze bazena u iznosu većem od 230.000 kuna, na koji nije obračunat i plaćen porez za dohodak od približno 75.000 kuna, a ostatak novca od približno 980.000 kuna podijelile su ravnateljica Žetko i Golić-Domislović. Po izvješću, ustanova Gradski bazeni na taj je način oštećena više od 1,4 milijuna kuna.

Županijsko državno odvjetništvo također sumnjiči ravnateljicu da je od 2007. do 2009. od Golić-Domislović zatražila da recepcionarima bazena naloži da se za usluge koje daje ustanova koriste paragon-blokovima bez evidentiranja kroz registarsku kasu. Tako je naplaćeno oko 700.000 kuna, od čega je poslije kroz registarsku kasu evidentirano oko 140.000 kuna kao prihodi bazena te su tim novcem plaćene pojedine obveze ustanove, a na taj iznos nije obračunat niti plaćen porez na dobit.

Od tih 700.000 kuna petookrivljenom je predano 98.000 kuna, koje su također potrošene za plaćanje pojedinih obveza ustanove, ali i na taj iznos nije obračunat niti naplaćen porez na dohodak, čime je državni proračun oštećen za gotovo 33.000 kuna. Preostali iznos od 480.000 kuna, po izvješću ŽDO-a, podijelile su prvookrivljena Žetko i trećeokrivljena i Golić-Domislović.

Inače, kaznena prijava u tom slučaju podnesena je prije više od dvije godine. U međuvremenu Natalija Žetko podnijela je ostavku na dužnost ravnateljice Gradskih bazena.

Pročitajte više