Pokrenuta nacionalna kampanja za suzbijanje zločina nad LGBT osobama: "Prijavi zločin iz mržnje!"

Foto: Tom Dubravec/Cropix

U SPLITU, Zagrebu, Puli i Osijeku održana je javna akcija u sklopu nacionalne kampanje 'Prijavi zločin iz mržnje!'. Sastavni dio projekta je između ostaloga i edukacija o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama koja je ove godine postala sastavni dio kurikuluma na Visokoj policijskoj školi.

LGBT aktivisti će povodom javne akcije dijeliti letke koji pozivaju LGBT osobe da prijavljuju nasilje te koji sadrže informacije o zločinu iz mržnje.

"Letci i plakati sadržavaju osnovne informacije o zločinu iz mržnje i upute LGBT osobama kako mogu prijaviti ako dožive nasilje zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta, kako postupiti u slučaju nasilja te kontakte policije i našeg pravnog tima koji pruža besplatnu pravnu pomoć LGBT osobama", rekla nam je Sanja Juras, koordinatorica Kontre dodavši i kako je cilj ove akcije potaknuti LGBT osobe na prijavljivanje nasilja.

"Budući da većina osoba još uvijek ne prijavljuje nasilje iz straha da će biti dalje diskriminirani, ponovo napadnuti ili da će ih odbaciti obitelji i prijatelji ako saznaju za njihovu spolnu orijentaciju ili rodni identitet. Naš sistem pružanja pravne pomoći je potpuno povjerljiv, a bitno je da se slučajevi prijavljuju čak i ako osoba ne odluči progovoriti javno o svom slučaju kako bi se i senzibilirale institucije te kaznili počinitelji takvih djela"

U prošloj godini tek je desetak LGBT osoba prijavilo nasilje i to prvenstveno udrugama.

"Postoji još uvijek problem u praćenju slučaja što se tiče zločina iz mržnje od strane institucija i nadamo se da će se to isto poboljšati"

Letci 'Prijavi nasilje' također će biti podijeljeni na mjestima na kojima se okuplja LGBT zajednica. Projekt 'Suzbijanje homofobičnih i transfobičnih zločina iz mržnje', provode udruge Kontra i Iskorak u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Projekt je financiran od strane Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske.
 

Pročitajte više