Pokrenuta peticija za uvođenje vegetarijanskih menija u javne institucije

Ilustracija: prijateljizivotinja.hr

UDRUGA Prijatelji životinja organizirala je peticiju za uvođenje vegetarijanskih i veganskih obroka u javne institucije.

Hrvatska po tom pitanju znatno zaostaje za drugim zemljama Europske Unije, ističe Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja i dodaje:

"U vrtićima i školama, primjerice, nema opcije za djecu vegetarijance i vegane, nego se ona moraju snalaziti. To nije lijepo niti je to zaštita prava djece."

U Hrvatskoj svakim danom raste broj ljudi koji prelaze na vegetarijansku prehranu. Prema zadnjim istraživanjima preko 80 posto građana podržava vegetarijanstvo, a 30 posto bi i sami mogli postati vegetarijanci. Česti problem vegana u Hrvatskoj pri odlasku u restoran ili kantinu na poslu opisala je Katja, dugogodišnja veganka.

"Problem je što u nekim restoranima u sve stavljaju mliječne proizvode. To je najveći problem. Mislim da bi ljudima bilo lakše kada bi na samoj ponudi bio veganski meni pa da bez problema mogu odabrati to jelo."

Zagrepčani podržavaju inicijativu za uvođenje bezmesnog menija u javne institucije.

Peticijom je već skupljeno preko deset tisuća potpisa. Potpisi za uvođenje vegetarijanskog i veganskog menija u javne institucije skupljaju se na internetskoj stranici www.prijatelji-zivotinja.hr.

Pročitajte više