Pokret za sekularnu Hrvatsku: Uvođenje vjeronauka u vrtiće krši pravo na slobodu vjeroispovijesti

Foto: Shutterstock/Index

GRAĐANSKA inicijativa "Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku" odaslala je danas medijima priopćenje hrvatskoj javnosti povodom objave informacije o uvođenju vjersko katoličkog odgoja u dubrovačke vrtiće.

> Istražili smo: Vjeronauk već postoji u dvije trećine javnih vrtića

Iz inicijative poručuju kako "uvođenje vjerskog odgoja samo jedne religije predstavlja nametanje jednog svjetonazora svoj djeci i oduzimanje njihovog prava na slobodu vjeroispovijesti".

U nastavku priopćenje inicijative prenosimo u cijelosti.

Još uvijek živimo u sekularnoj republici

"Povodom informacije koja je jučer objavljena u medijima, a prema kojoj se u dubrovačke vrtiće uvodi  vjerski katolički odgoj smatramo da je potrebno još jednom podsjetiti hrvatsku javnost kako još uvijek živimo u sekularnoj republici u kojoj su crkva i država odvojene. Javni vrtići tako moraju ostati jednako dostupni svima, nudeći jednake sadržaje pod jednakim uvjetima svoj djeci.

Intencija crkve je jasna. Što su djeca mlađa biti će i manje sklona i sposobna kritički ispitivati religijske dogme. Biti će i manje slobodna izabrati vlastiti put u životu i biti će im znatno otežano ostvarivanje duhovnosti prema vlastitoj savjesti, što bi nužno uključivalo i slobodu vjerovanja ili nevjerovanja, kao i prihvaćanja ili neprihvaćanja crkvenih dogmi. Roditelji, barem oni koji su vjernici, slobodno biraju hoće li svoju djecu izložiti takvom odgoju ili ne i snose odgovornost za svoj izbor. Međutim, ne sjećamo se da je građane Republike Hrvatske ikada itko pitao pristaju li na to da o tome za njih odlučuje država. Uvođenje vjerskog odgoja samo jedne religije predstavlja upravo nametanje jednog svjetonazora svoj djeci i oduzimanje njihovog prava na slobodu vjeroispovijesti".

Nema slobode ako se organizira vjerski odgoj isključivo jedne religije

"Ukoliko se u državnim vrtićima, dakle od najmanjih nogu, organizira vjerski odgoj samo jedne religije, onda je očito kako slobode nema. Ponavljamo, interes crkve je jasan ali je interes republike vrlo upitan. Čak i ukoliko takav interes postoji, niti jedna hrvatska vlada nema legitimitet da bi takav interes promicala nauštrb ustavnog prava na slobodu vjeroispovijesti, koje nužno uključuje i slobodu od vjeroispovijesti.

Godinama upozoravamo kako se u našim osnovnim školama diskriminiraju učenici čiji roditelji nisu katolici ili uopće nisu vjernici. Posljedice takve situacije sada postaju posve jasne. Manjak satova matematike i hrvatskog jezika, te izostanak građanskog odgoja, sve kako bi se u satnici osiguralo termine za nastavu vjeronauka doveo je, osim evidentnog opadanja razine pismenosti i poznavanja vlastitog jezika kod mladih, do toga da bi 55% njih podržalo vladavinu autoritarnog vođe kojemu parlament ne bi mogao utjecati na ovlasti. Oblikovanjem mladih mozgova već od vrtićke dobi moguće je da uskoro dođemo i do dvotrećinske većine, a onda će doista sve biti moguće".

Koliko je odgajatelja educirano za one koji nisu katolici?

"U dubrovačkim su Dječjim vrtićima, novcem svih građana Dubrovnika, educirali dvadeset odgajatelja za provođenje vjerskog programa. Radi se dakako isključivo o katoličkom vjerskom programu.

Postavljamo pitanje koliko je odgajatelja educirano za one koji nisu katolici? Znači li to da je njihov novac poželjan ali njihova vjera (ili nevjera) nije? Smatramo da na ta pitanja prije svih trebaju odgovoriti dubrovačke gradske vlasti pod čijom su nadležnosti gradski vrtići, a zatim i nadležno Ministarstvo.

Stoga još jednom apeliramo na hrvatske vlasti da poduzmu sve napore kako bismo u hrvatskim vrtićima i školama odgajali mlade humaniste, znatiželjne mlade ljude sklone kritičkom razmišljanju i preispitivanju dogmi i autoriteta, mlade ljude koji će slobodu cijeniti više o autoriteta. Uvođenje vjerskih sadržaja nauštrb ostalih se do sada nije pokazalo kao dobro sredstvo za ostvarenje ovog cilja, ne samo u Hrvatskoj. Prema riječima ravnateljice dubrovačkih Dječjih vrtića "Tko obilato sije, obilato će i žeti." Mišljenja smo da je krajnje vrijeme da pokušamo sa sjemenom humanizma, kritičke misli i građanskih vrijednosti umjesto sjemena religijskih dogmi i podjela među ljudima različitih svjetonazora", zaključuje se u priopćenju inicijative.

Pročitajte više