"Policajci su me brutalno pretukli jer nisam imao osobnu, gazili su mi po kičmi koju sam operirao"

Foto: Facebook

"DVA PROMETNA policajca su me pretukla kao konja, bez razloga, samo zato što nisam imao osobnu iskaznicu", tvrdi u razgovoru za Index Kristijan Balog, 26-godišnjak koji je u četvrtak oko osam ujutro imao okršaj s policijom na cesti između Nedelišća i Pušćine.

Iz policije tvrde da Balogove optužbe nisu istinite. Kako nam je kazao Zdravko Kolarić iz PU međimurske, Balog je prilikom rutinskog kontrola vozila u kojem je bio putnik odbio dati osobnu iskaznicu i podatke o sebi. Kolarić tvrdi da je Balog vrijeđao policajce, a zatim ih i napao, udarivši jednog policajca glavom u glavu, prilikom čega je ozlijedio sebe i njega.

Nad Balogom su zbog toga, kaže Kolarić, korištena sredstva prisile. Priveden je najprije u policijsku postaju, a zatim je izveden pred sutkinju nadležnog prekršajnog suda. Policija je tražila da ga se zadrži u pritvoru, ali sutkinja je to odbila. "On nije oslobođen, protiv njega ide prekršajni postupak, a ići će i kaznena prijava", kaže Kolarić, te dodaje kako se zakonitost postupanja ispituje.

"Sutkinja ih je pitala jesu li normalni"

Balog, koji je na svom Facebook profilu objavio fotografije zadobivenih ozljeda i napisao da su ga policajci tukli i maltretirali samo zato što je Rom, ispričao nam je drugačiju priču. Balog kaže da je i sutkinja prekršajnog suda bila zgrožena kada je vidjela u kakvom su ga stanju policajci doveli.

"Pitala ih je jesu li normalni kada su mi to napravili samo zbog jedne osobne karte i rekla je da prometna policija ne smije legitimirati suvozača nego samo vozača. Rekla im je da su, ako sam im iz nekog razloga bio sumnjiv, morali pozvati temeljnu policiju", kaže Balog.

Baloga je pred sutkinjom za prekršaje zastupao odvjetnik Božidar Klepac, kojeg smo također kontaktirali da nam kaže što se desilo. Klepac, međutim, nije želio davati izjave. "Ja kao njegov branitelj ne mogu apsolutno ništa komentirati niti mi moja struka to dopušta", kaže Klepac.

"Policajca sam udario u samoobrani"

Balog ne poriče da je jednog policajca udario glavom u glavu. Ali tvrdi da je to bilo slučajno. "Pokušao sam se obraniti dok su me tukli, da me ne bi još jače udarali. A oni su to ocijenili kao napad na službenu osobu, samo da me ocrne", kaže Balog.

"On ima pravo iznijeti svoju stranu priče, ali mi iznosimo ono što je službeno utvrđeno. A službeno znamo da je protiv njega pokrenut prekršajni postupak zbog vrijeđanja i da ide kaznena prijava zbog napada na policajca", odgovara Kolarić iz PU međimurske.

"Gazili su mi po kičmi koju sam prije dvije godine operirao"

A Balogova priča glasi ovako: automobil u kojem je sjedio na suvozačkom mjestu policija je zaustavila oko osam sati ujutro. Od njegovog prijatelja vozača tražili su dokumente, koje im je on i dao. Zatim je policajac zatražio osobnu iskaznicu i od Baloga.

"Rekao sam im da nemam osobnu jer mi je ostala u drugoj jakni. Policajac me tražio da izađem iz vozila. Rekao sam de ne mogu jer me noga boli, da taman idem doktoru jer imam problema s nogom. Ponovio je naredbu da izađem iz automobila, a ja sam mu opet rekao da ne mogu. Zatim je došao do suvozačkih vrata, otvorio ih i izvukao me van", kaže Balog.

Tvrdi da su ga policajci odmah počeli mlatiti rukama i nogama po čitavom tijelu. "Gazili su mi po kičmi, ja sam vrištao, plakao, molio sam ih da prestanu. Molio sam ih samo da me ne udaraju po kičmi jer sam je operirao prije dvije godine", kaže Balog.

"Udarali su me i u glavu, boksali mi bubrege. Od bolova cijelu noć nisam sinoć spavao. Bio sam kasnije na Hitnoj pomoći, dali su mi infuziju jer mi nije bilo dobro. Nogu uopće ne osjećam. Morat ću na infuziju još pet dana. Tukli su me i dok su me službenim autom vozili u stanicu, a tamu su me ismijavali", kaže Balog.

Pročitajte više