Policija i građani u borbi protiv trovača! Najmanje 15 pasa je izgubilo život! Otrov se pojavio i u Rijeci!

Foto: Facebook

ZAGREPČANI su odlučili stati na kraj trovanju pasa na zelenim površinama. Kritičnih lokacija s otrovima za miševe i puževe je sve više, a do sada je bitku sa životom izgubilo najmanje 15 pasa. Prema posljednjim informacijama, objavljenim za Facebook stranici Noine arke, slučajevi trovanja zabilježeni su u Trnskom i u Bužanovoj ulici.

Građani su se organizirali, pa internetom kolaju slike otrova za pse i mačke, koji je ružičaste i bijele boje.

Mole se svi građani koji uoče tako nešto na zelenoj površini, da nazovu policiju na broj 192.

Ovo je popis svih lokacija koji kruži Facebookom:

- između Kušlanove i Hainzelove
- kod MIOCa

- u Lašćinskoj
- u Kušlanovoj kod škole
- Tuškanac
- Malešnica(Zagreb) ulica I.B.Mažuranić
- Jelenovac
- Perivoj srpanjskih žrtava i Dubravkin put u ZG
- livada i parking kod okretišta autobusa Srebrnjak - Bijenička cesta, kod malog ulaza na groblje Mirogoj
1. Maksimir - livada nasuprot Novoj bolnici (Ulica Vrhovčev Vijenac i Bukovačka cesta)
2. Svetošimunska
3. Dubrava kod OŠ Retkovac
4. Bukovac - pored glavne staze 5. jezera
5. Zeleni dol - Srebrnjak
6. Park Ribnjak - Centar
7. Zelengaj
8. Ulica Novi Goljak
9. Goljak ulica
10. Kod Kliničke bolnice Sestre Milosrdnice, Vinogradska
11. Trg Stjepana Radića - Miramarska
12. Trg kralja Petra Krešimira IV, 10000, Zagreb, Hrvatska
13. Kajzerica - Savski nasip
14. Ulica Braće Domany - Srednjaci
15. Jarnovićeva ulica- Prečko
16. Oko Doma sportova
17. Pantovčak
18. Okolica Velike Gorice (Drnek i Poljana Čička)
19. Heinzelova
20. Remiza-Fallerovo
21. Hrgovići
22. Špansko, okolica Doma zdravlja
23. branimirova livada od krizanja do zavrtnice
24. Otok Krk - Vrbnik
Split:
-Žrnovnica ( mjesto pokraj Splita)
-Starčevićeva ulica -Skalice
-Kineski zid - Spinut
-Plokite
-Spinut

Policija radi na rješenju slučaja trovanja pasa

Policijska uprava zagrebačka poslala je priopćenje vezano za slučajeve trovanja pasa koji su posljednjih dana zabilježeni na području Zagreba.

"Sredinom ovog mjeseca smo zaprimili dojave građana o trovanju pasa na području Maksimira, točnije nasuprot Nove Bolnice. Obilaskom uže i šire zone na otvorenom prostoru susjednog Požarinja pronašli smo sumnjivu materiju, koju smo izuzeli i poslali na analizu.

Osim Maksimira, dosad smo zaprimili dojave građana o pronađenim sumnjivim tvarima na otvorenim prostorima tj. parkovima na području Trnja i Medveščaka, koje su također izuzete.

Policijski službenici pojačano postupaju po navedenom, provjeravaju sve raspoložive informacije i dojave o potencijalno sumnjivim tvarima te obilaze otvorene prostore na području Grada tj. parkove i druge otvorene prostore na kojima bi ljubimci mogli doći u kontakt s potencijalno opasnim tvarima, a sve cilju eventualnog pronalaska takvih tvari i osoba koje ih postavljaju.

Pozivamo građane da ukoliko uoče potencijalno sumnjivu tvar, zatraže intervenciju policije na broj telefona 192 ili prijave nadležnoj policijskoj postaji", stoji u priopćenju PU zagrebačke.

"Ovim neodgovornim i kriminalnim postupcima ne ugrožavaju se samo kućni ljubimci već i zdravlje i život naših sugrađana, posebno onih najmlađih"


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povodom trovanja kućnih ljubimaca na javnim površinama u Gradu Zagrebu oglasio se priopćenjem:

"Suočeni s neshvatljivim, opasnim i protuzakonitim postupcima nepoznatog ili nepoznatih  počinitelja, koji su svojim  neciviliziranim činom ugrozili život ili usmrtili veći broj kućnih ljubimaca na području grada Zagreba, izražavam nadu da će nadležna tijela što prije pronaći odgovorne i da će biti najstrože kažnjeni.

Ovim putem želio bih istaknuti i to da se ovim neodgovornim i kriminalnim postupcima ne ugrožavaju samo kućni ljubimci već i zdravlje i život naših sugrađana, posebno onih najmlađih koji će uskoro, s lijepim vremenom, okupirati zagrebačke parkove. Tim je važnije da nadležne službe što prije obave svoj dio posla, da ih otkriju i primjereno sankcioniraju, a Grad Zagreb u tome im daje punu podršku.

Zagreb je oduvijek bio visoko civilizirana sredina koju krasi tolerancija i snošljivost, bio i jest siguran grad, kako za njegove građane, tako i za njihove kućne ljubimce. Nadležne službe Grada Zagreba u svakodnevnom su kontaktu sa službama koje provode istražne radnje u ovom slučaju. Naše sugrađane, vlasnike kućnih ljubimaca molim da pojačano vode brigu o svojim životinjama prilikom izlazaka na javne površine poštujući sve odredbe komunalnog reda, a da bilo kakva saznanja, koja bi vodila k otkrivanju počinitelja, podijele s  policijom koja će, vjerujem, vrlo skoro okončati istragu".

Otrov i u Rijeci

Sumnjiva tvar nalik na otrov od kojeg je već u Zagrebu uginulo nekoliko životinja uočena je i u Rijeci. Na to je putem Facebooka upozorio jedan građanin koji kaže kako je otrov, postavljen tako da je lako dostupan životinjama i djeci, uočio jutros u Kumičićevoj ulici u Rijeci dok je šetao svog psa.

Pročitajte više