Policija istražuje Glavaša i Burića zbog govora mržnje

Foto: FAH

POLICIJA je pokrenula istragu kako bi utvrdila ima li u Facebook objavi Branimira Glavaša i izjava Dinka Burića elemenata kaznenog djela govora mržnje. Ravnateljstvo policije za Al Jazeeru je potvrdilo da je istraga pokrenuta.

Djelatnici policije već su kontaktirali Milorada Pupovca, saborskog zastupnika SDSS-a i predsjednika Srpskog narodnog vijeća, koji se Glavašu i Buriću našao na meti. S Pupovcem je policija obavila obavijesni razgovor.

Za govor mržnje i do pet godina zatvora

Podsjećamo, Glavaš je na svom službenom Facebooku objavio poruku sljedećeg sadržaj: "Pogledajte ovu njušku i uvijek imajte na umu kako je njegova mržnja prema hrvatskom rodu i državi Hrvatskoj, jedinica mjere zla i zločinačke politike prema vlastitoj domovini...".

"Što je čovjek rekao, a da nije istina? Kako drugačije reći četniku da je četnik?", komentirao je kasnije Glavaševu poruku Burić i dodao: "Budimo otvoreni do kraja, Milorad Pupovac i predstavnici SDSS-a, kapetan Dragan je kišna glista kao četnik u odnosu na njih".

Kazneni zakon za javno poticanje na nasilje ili mržnju zbog nacionalne ili etničke pripadnosti propisuje kaznu od tri godine zatvora. Za organiziranje grupe čiji je cilj javno poticanje na mržnju ili nasilje propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a za sudjelovanje u takvoj grupi kazna do jedne godine zatvora.

Pročitajte više