Policija upala kod Baldasara: Traže dokumentaciju o zapošljavanju!

Foto: Hina

POLICIJA je danas došla kod splitskog gradonačelnika Ive Baldasara. Po nalogu Državnog odvjetništva istražuju možebitno postojanje kaznenog djela trgovine utjecajem. Ispituju se brojna Baldasarova zapošljavanja, pa između ostalog i ono gradskog vijećnika Damira Vidoševića u TPN Sportskom gradu, privatnoj tvrtki koja je bila u predstečajnoj nagodbi sa intencijom da pređe u gradsko vlasništvo.

Informaciju da je policija u zgradi Banovine potvrdila je Gradska uprava, iz koje je stiglo priopćenje u kojemu stoji da je službenica Policijske uprave danas i prošlog tjedna po službenoj dužnosti bila u Gradskoj upravi te da su "u proteklom razdoblju u Gradskoj upravi, također po službenoj dužnosti, bili i predstavnici DORH-a, PNUSKOK-a i Porezne uprave".

"Obavili su razgovore s gradonačelnikom te s nekim zaposlenicima i pročelnicima", ističe se u priopćenju i dodaje da su im pružene sve informacije te uvid u traženu dokumentaciju. "Gradonačelnik i Gradska uprava profesionalno i odgovorno obavljaju svoj redoviti posao kao i službenici spomenutih institucija", navodi u priopćenju Gradska uprava te ističe da se za detaljnije informacije, izvan ovlasti grada, treba obratiti Policijskoj upravi ili spomenutim mjerodavnim institucijama.

Glasnogovornica splitsko-dalmatinske Policijske uprave Antonela Lolić tu informaciju nije željela niti potvrditi niti opovrgnuti.

Slučaj Vidošević

Državno odvjetništvo zatražilo je provjeru svega nakon Indexovog napisa o angažmanu Vidoševića, koji je u Gradsko vijeće Splita ušao na listi don Ivana Grubišića. Nejasno je što je policija dosad istraživala budući da je to bilo prije više od dva mjeseca.

Za Index je Vidošević nekoliko puta ponovio da u njegovom angažmanu nema apsolutno ničega spornog, dok je Baldasar tvrdio da ni ne zna koga je sve zaposlio, i to nakon što je rekao da mora odobriti svako novo radno mjesto i da preuzima političku odgovornost za nova zapošljavanja. 

Iskorištavanje službenog ili društvenog položaja ili utjecaja...

Članak 295. Kaznenog zakona za trgovanje utjecajem u tri stavka predviđa kaznu od šest mjeseci pa do deset godina, ovisno o tome primili se novac ili ne...

"Tko iskorištavanjem svoga službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena ili druga radnja koja se ne bi smjela obaviti ili da se ne obavi službena ili druga radnja koja bi se morala obaviti", navodi se u stavku 1. članka 295. KZ RH...

Baldasarova premijera: Policija prvi put u Banovini zbog SDP-ovog gradonačelnika

Kao što je poznato, Baldasar je većinu prve godine mandata posvetio upravo zapošljavanju. Službenici PNUSKOK-a kod gradonačelnika Splita bili su već prije koji mjesec, no tada su ih zanimali papiri o iznajmljenim gradskim prostorima iz vremena njegovog prethodnika Željka Keruma. Ovo je po prvi put da dolaze baš zbog Baldasara... 

Pročitajte više