Politički analitičari nakon Karamarkova govora: Jasno je, predizborna kampanja je počela

Foto: FAH

TOMISLAV KARAMARKO danas je u Šibeniku na 25. obljetnici osnutka stranke u Šibensko-kninskoj županiji oštro progovorio o nizu tema, među kojima se osvrnuo na jučerašnji prosvjed protiv šatordžija u Savskoj 66 te na izjave Drage Prgometa o prosvjedu, koje se kose s uvriježenim stavovima unutar stranke. Šef HDZ-a kazao je kako je njegova oštra retorika isključivo izraz domoljublja i poštovanja prema braniteljima, a istaknuo je i kako je potrebno započeti "drugi Domovinski rat" u kojemu će se boriti za radna mjesta u Hrvatskoj.

> Karamarko: S radikalnom retorikom nastavljamo do pobjede, treba nam "drugi Domovinski rat"

Na proslavi 25. obljetnice osnutka HDZ-a u Makarskome primorju Milijan Brkić također je u govoru osobitu pozornost posvetio braniteljima i unutar stranačkome jedinstvu. Glavni tajnik HDZ-a pozvao je tako na jedinstven nastup HDZ-a "na van", a svima onima koji nisu spremni pratiti takav put zaželio je "sretan put".

> Nadahnuti Vaso na skupu HDZ-a: Neki misle kako bi na Pantovčak trebalo dovesti kanader krštene vode

O današnjim govorima HDZ-ovih stranačkih čelnika porazgovarali smo s politologom Anđelkom Milardovićem i političkim analitičarem Davorom Gjenerom.

Milardović: Karamarko ne bi trebao stranku voditi cezarističkim modelom

"Tip diskursa kojim se koristi Tomislav Karamarko ima političko-marketinški naboj, što je i očekivano, s obzirom na to da su parlamentarni izbori pred vratima. Možemo očekivati da će se upotreba oštre retorike nastaviti, pretkampanja već počela. Na prvi pogled ovakav diskurs izaziva jedan tip razmišljanja na tragu radikalizma i radikalizacije, ali u kontekstu kampanje, možemo se složiti kako je u zadnjih 20-ak godina bilo i "vatrenijih". Bilo bi dobro kad bi se promovirao oprečan diskurs, retorika tolerancije.

Usto, Karamarku bi bilo mudro da ne miče Dragu Prgometa, ne moraju se stranke voditi cezarističkim modelom, poželjan je pluralizam mišljenja, i to ne samo unutar HDZ-a, nego i kod drugih stranaka. Zagovaram unutarstranačku demokraciju. Karamarkova snaga bila bi daleko veća kad se ne bi koristio nasilnim metodama. Neka pusti Prgometa da govori. Grupe u politici bi trebale biti heterogene, unatoč tome što imaju zajednički identitet. Članovi stranke nisu kolektivna tijela, već osobe s vlastitim rezoniranjem i pravom na slobodu mišljenja i slobodu govora, to je i ustavno pravo.

Vezano uz Brkićeve izjave o uniformnom nastupanju HDZ-a prema vani, smatram kako, ukoliko se takav dogovor i postigne, onda on mora biti demokratski, mora biti u skladu sa statutom i Ustavom RH. Stranci koja ide ususret izborima i ima ambiciju preuzeti vlast nisu u interesu unutarstranački sukobi i radikalizacija, bez obzira na to s koje strane dolazili. Cilj je da stranka na izbore ide spremna, da njeguje razlike mišljenja i poštuje hrvatski Ustav te ono što on jamči svakome pripadniku članke.

Ako se HDZ bude tako postavio, pokazat će unutarstranačku demokratičnost. Preporučujem izbjegavanje nasilničkih metoda i izbacivanja od strane stranačkoga vodstva. Toga je dosta, vidjeli smo kako je to funkcioniralo na primjeru Linića, Holy itd. Pluralizam mišljenja unutar stranke čini je snažnijom. Znamo kako su završavale unisone i monolitne organizacije, tome nema mjesta u demokraciji", smatra Milardović.

Davor Gjenero za Index je rekao kako je Karamarkova retorika očekivana, s obzirom da je sudjelovao na stranačkom skupu. Dodao je kako je Milanović, a ne Karamarko, onaj koji je radikalizirao diskurzivni prostor.

Gjenero: Jasno je da je predizborna kampanja počela

"Takav nastup dio je HDZ-ove tradicije, Sanader je na potpuno drukčiji način govorio svojoj organizaciji, članovima i najbližim pristašama, a na sasvim drugi način općoj javnosti. Karamarko se danas obraćao članstvu, to je stranački skup bio i on je morao govoriti onom retorikom koja je najprihvatljivija njegovim članovima. Meni se to čini prilično logičnim, pogotovo jer smo u situaciji u kojoj političku retoriku nije radikalizirao Karamarko, nego Milanović kroz svoju poziciju "mi ili oni".

Čini mi se da bi HDZ maksimalizirao dobit kad bi više govorio na način na koji je predsjednica Grabar-Kitarović govorila na inauguraciji i kada bi inzistirao na retorici suprotnoj ovoj "mi ili oni", kada bi naglasak stavljao na integralističku retoriku.

HDZ bi, smatram, trebao pragmatično nabrajati probleme i propuste ove Vlade, kojih je jako puno, jer HDZ ionako ima pokrivene vjerne glasače u desnom političkom polju. Milanović radikalizira SDP i pomiče ga u nekakvo čudno, ne baš lijevo polje, tako da racionalni politički centar ostaje slobodan. Karamarko bi maksimum dobiti mogao izvući kad bi se, uz ovakve nastupe, pobrinuo i za pokrivanje centra.

Nemam insajderske informacije da mogu govoriti o sudbini Drage Prgometa u HDZ-u. On je jedan pristojan i umjeren političar koji, međutim, kad je riječ o stranačkoj politici, ide po rubu. Vrlo je neuobičajeno javno se sukobljavati sa stranačkim vodstvom i predsjedničkom stranke u predizbornom razdoblju. Mi jesmo u predizbornoj kampanji, počelo je. Ne znamo jesu li izbori u svibnju, lipnju ili rujnu, ali kampanja je počela. Situacija s Prgometom u HDZ-u na neki način liči na situaciju u kojoj je Kajin bio u IDS-u, gdje je tada Jakovčić pazio da on ne povuče zadnji potez. Naravno, ne treba uspoređivati Kajina i Prgometa, Prgomet je jedan ozbiljan i obrazovani političar, ali u političkom smislu su se našli u sličnoj situaciji.

Karamarko odlično radi posao konsolidiranja stranke. Dugoročno je za stranku dobro da vodstvo ne bude to koje pokreće procese isključenja ljudi koji su izravno izabrani i koji imaju ozbiljnu razinu građanskog ugleda, što u oba slučaja važi za Prgometa. Ipak, ističem kako je meni njegov nastup u ovome trenutku neobičan za politički iskusnog čovjeka", zaključuje Gjenero za Index.

Pročitajte više