Politički kolaps u Sloveniji: Pahor neće predložiti mandatara, tužba u slučaju prijevremenih izbora

Foto: Guliver Image/Getty Images

SLOVENSKI predsjednik Borut Pahor u srijedu je o datumu održavanja prijevremenih izbora razgovarao s predsjednikom parlamenta Jankom Veberom te mu predao pismo kojim zastupnike u parlamentu izvještava da sam neće predlagati mandatara za sastav privremene vlade kako bi ubrzao izbore, dok je istodobno jedna izvanparlamentarna stranka najavila ustavnu tužbu u slučaju ljetnjeg termina izbora.

"Odlučio sam da ne predložim mandatara jer bi to samo produžilo političku nestabilnost", rekao je Pahor nakon razgovora, založivši se da se izbori održe što prije.

Veber, koji je član Socijalnih demokrata (SD) Igora Lukšiča, izjavio je da se zalaže da se u vezi s raspisivanjem izbora poštuju svi zakonski rokovi, što znači da bi se izbori mogli raspisati za rujan.

Pahor je prije razgovora s Veberom razgovarao s predstavnicima izvanparlamentarne stranke "Solidarnost" koja je izjavila da se protivi održavanju izbora u ljetnom roku, što bi po njoj onemogućilo dijelu birača da iskoriste svoje ustavno pravo, te najavila da će u slučaju ljetnog roka za izbore tu odluku osporavati pred ustavnim sudom, što bi rokove raspisivanja izbora moglo produžiti.

Iako su sve veće stranke u razgovorima s Pahorom prethodnih dana ustvrdile da neće predlagati kandidata za prijelaznog mandatara i da su za to da se izbori održe što prije, takav scenarij svejedno još nije isključen.

Mogućnost predlaganja svojih kandidata za mandatara prijelazne vlade iduća dva tjedna imaju stranke ili skupine zastupnika, a neke se u potpunosti ne odriču te mogućnosti.

Predsjednik zastupničkog kluba stranke Pozitivna Slovenija (PS) Jožef Kautičnik izjavio je u srijedu da sami vjerojatno neće predlagati prijelaznog mandatara, ali da bi podržali dobrog i kompetentnog kandidata za to mjesto ako bi ga predložila neka druga zastupnička skupina.

Pročitajte više