Politika EU bit će usmjerena na energetsku učinkovitost, zapošljavanje te mala i srednja poduzeća

Foto: freeimages.com
 
U ŠESTOM izvješću Europske komisije o gospodarskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji koje je objavljeno danas pokazuje se da se otvaranjem radnih mjesta i smanjenjem nejednakosti u Europi postižu ciljevi rasta u okviru strategije Europa 2020.
 
U odnosu na nadolazeće razdoblje 2014. – 2020., u izvješću se opisuje kako će ulaganja biti usmjerena na ključna područja poput energetske učinkovitosti, zapošljavanja, socijalne uključenosti i mala i srednja poduzeća (MSP), kako bi se osiguralo da najveći dio ulaganja koristi građanima, priopćeno je iz Europske komisije.
 
U izvješću se analizira stanje kohezije u Uniji te se naglašavaju izazovi s kojima se suočavaju nacionalna, regionalna i lokalna tijela u svojim nastojanjima da prevladaju učinke financijske i gospodarske krize. Posebno se smatra da je kohezijska politika ublažila dramatičan pad javnih ulaganja pružanjem prijeko potrebnih resursa za ulaganja u mnogim državama članicama i stvaranjem neophodne financijske stabilnosti kojom se privlače privatna ulaganja.
 
Očekuje se da će ulaganja u trenutačnom financijskom krugu, 2014. – 2020. više usmjeriti na ključne sektore poput niskougljičnog gospodarstva, konkurentnosti MSP-ova, inovacija, zapošljavanja i socijalne uključenosti. Ulaganjima u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u okviru kohezijske politike stavit će se na raspolaganje više od 38 milijardi eura za potporu prelasku na ekološki prihvatljivije gospodarstvo – u usporedbi s 16,6 milijardi eura uloženih u niskougljično gospodarstvo u razdoblju 2007. ‑ 2013.
 
Prema planovima potrošnje i sporazumima o partnerstvu s državama članicama, europske MSP-ove podržat će se s više od 33 milijarde eura (porast od gotovo 10 milijardi eura) kako bi postali konkurentniji.
 
Više od 80 milijardi eura uložit će se u ljudski kapital kroz Europski socijalni fond i Inicijativu za zapošljavanje mladih.

Pročitajte više