Poljak i Nijemac tvrde da su pronašli nacistički vlak krcat draguljima i zlatom

Ilustracija: Ben/Flickr

DVOJE ljudi tvrdi da su u Poljskoj pronašli vlak nacističke Njemačke koji je prema glasinama nestao krajem Drugog svjetskog rata dok je prevozio dragulje, zlato i oružje u bijegu od snaga sovjetske Crvene armije.

Lokalne vlasti u okrugu Walbrzych na jugozapadu Poljske potvrđuju za Reuters da ih je kontaktirala odvjetnička tvrtka koja zastupa interese Poljaka i Nijemca. Lovci na blago potražuju 10 posto vrijednosti predmeta pronađenih u vlaku.

"Odvjetnici, vojska, policija i vatrogasci rade na ovom," rekla je mjesna dužnosnica Marika Tokarska. "Na području nikad nije bilo iskopavanja i mi ne znamo što bismo mogli pronaći".

Lokalni mediji pišu da je riječ o vlaku nestalom 1945. godine krcatim piljenom iz tadašnjeg Njemačkog grada Breslau koji se danas zove Wroclaw i pripada Poljskoj.

Jedan od izvora navodi da je riječ o oklopnom vlaku koji je pripadao Wehrmachtu.

Radio postaja Wroclaw podsjeća na lokalni folklor prema kojem je vlak ušao u tunel u blizini dvorca Ksiaz i nikad iz njega nije izašao. Prema toj hipotezi, tunel je zatvoren a njegova lokacija zaboravljena.

Prema istom izvoru vlak je bio dugačak 150 metara i prevozio oružje, industrijsku opremu, dragulje, zlato i druge vrijedne predmete. Povjesničarka Joanna Lamparska kaže da bi u njemu moglo biti i "opasnog materijala," prenosi BBC.

Prijašnji pokušaji da se pronađe vlak nisu bili uspješni, navodi Radio Wroclaw.

Pročitajte više