"Pomicanje odlaska u mirovinu na 67 godina posljedica je političke kratkovidnosti Mrsićeva ministarstva"

Foto: HSU

PREPORUKE Europske komisije (EK) o pomicanju dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina posljedica su političke kratkovidnosti i oportunizma u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, zbog čega Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) izražava žaljenje, jer je na vrijeme upozoravala nadležne na posljedice koje upravo dolaze na naplatu, priopćio je danas HSU.

Zbog političke kratkovidnosti u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i rješavanja problema, kako ističe HSU, metodom gašenja požara, birokrati iz Europske komisije uhvatili su se za normu koju je predložila Vlada te su u preporukama izrazili želju da će se ubrzati vrijeme prilagodbe. HSU navodi kako to "u konkretnom slučaju znači - pomicanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina".

Zato HSU još jednom poziva partnere iz Vlade da se ovako osjetljive odluke donose uz više uvažavanja i dijaloga, kako neki novi nastup kreativnosti ne bi doveo do toga da nakon 2050. godine u mirovinu idemo s, primjerice, 75 godina.

Podsjećaju kako je krajem 2013. u Saboru izglasovan Zakon o mirovinskom osiguranju. Tada je, kako napominju, HSU bio protiv odredbe o pomicanju dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina do 2038., smatrajući da je besmisleno u Zakon unositi normu koja stupa na snagu za više od 20 godina.

Kako HSU ističe u priopćenju, na prijedlog Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Vlada je tada odbila njihov amandman, kojim bi se iz Zakona obrisala sporna odredba, pod obrazloženjem da je riječ o normi koja će u budućnosti povoljno djelovati na mirovinski sustav .

Pročitajte više