Pomorci šibenskog Brodarstva zatočeni u Jemenu i Togu

ŠIBENSKI brodar Brodarstvo d.o.o. je već odavno u velikim financijskim problemima, a posljedice snose i pomorci koji kruh zarađuju na njegovim brodovima. Tako je brod Katrina zaustavljen u Jemenu.

"Brod je zaustavljen od vjerovnika. Na njemu je, među članovima posade, i pet hrvatskih državljana. To su viši časnici, uključujući zapovjednika. Oni inzistiraju da ostanu na brodu jer smatraju da je to jedini način da naplate svoja potraživanja. Kao organizacija mi im možemo ponuditi, obzirom da brodar više nema sredstava i da ne želi platiti povratno putovanje, plaćanje tog putovanja. Međutim, oni se odbijaju iskrcati jer kažu da je to jedini način da ostvare svoja potraživanja iako im se to ne može obećati bez obzira ostali na brodu ili se iskrcali. Ne znamo hoće li oni biti prioriteti pri naplati obzirom da su dugovanja brodara enormna", rekao nam je tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro koji je upoznat s cijelom situacijom.

Namirnice i gorivo pri kraju

"Oni su svakako u opasnosti iz prostog razloga što su sa živežnim namirnicama na kraju. Morate računati na to da oni dolje nemaju goriva, da imaju puno hrane, da se hrane pretežno iz konzerve jer kako nemaju goriva brodski frižideri ne mogu raditi i ne mogu na kvalitetan način hranu zadržati duže vrijeme. Brodar nema novaca za snabdijevanje pa to radi kupac broda koji spekulira i jednostavno ne želi okončati tu agoniju", rekao je Brazzoduru. On nam je rekao i kako je postojao prijedlog novog vlasnika broda da im isplati dio dugovanja kako bi pomorci brod prevezli do Indije u staro željezo, ali ni to nije postignuto.

I dok se još uvijek čeka razrješenje situacije u Jemenu, dva pomorca tvrtke Brodarstvo koji se nalaze na brodu Verzina u Togu u puno su goroj situaciji.

Barbarstvo i robijašenje nad našim pomorcima

"Oni su jedina posada tog broda i oni su, za razliku od kolege s Katrine, čak i pristali da idu kući. Sindikat im je kupio avionske karte iz Toga i očekivali smo da će u četvrtak krenuti prema Zagrebu. Međutim, lučke vlasti im nisu željeli vratiti putovnice tumačeći da je brodar dužan osigurati zamjenu jer, po njima, brod ne može ostati bez posade", prepričao je Brazzoduro koji je ogorčen na postupak togoanskih vlasti.

"Ja to zovem barbarstvom i robijašenjem nad našim pomorcima iz prostog razloga jer su te iste lučke vlasti rekle da one rade na sigurnosti broda i luke koja je pod njihovom nadležnosti. Znači, oni praktično rade za njih, ali im se ne osiguravaju ni hranu ni vodu niti ih plaćaju. Praktično su zatočeni na brodu. Tu moram reći da se naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova angažiralo do krajnjih granica. Mi tamo nemamo diplomatsko predstavništvo pa je prvo poslana diplomatska notu iz veleposlanstva u Parizu, a onda smo angažirali njemački konzulat u Lomeu. Njihov je odgovor bio da se s ovima ne može razgovarati i da su im lučke vlasti rekle da oni neće pustiti brod dok im brodar ne osigura zamjenu", izjavio je Brazzoduro dodavši kako su pomorci u teškom stanju.

Pomorcima je sad važnije izvući živu glavu nego dobiti plaće

"Ti ljudi su izgubili po 15-ak kila na brodu hraneći se na način na koji je jedini moguć u ovoj situaciji. Možete zamisliti kada su oni pristali da se iskrcaju dobivši ili ne dobivši svoje plaće, a to je novac od 20-30 tisuća dolara za koji su krvavo radili po 14 mjeseci", kaže tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske koji za cijelu situaciju krive i vlasnika tvrtke Brodarstvo.

"To je i pitanje našeg brodara, gospodina Vita Jurege koji gledajući svoj interes zanemaruje sve ovo što se s pomorcima dešava. To je nedopustivo", zaključio je Brazzoduro.

Pročitajte više