Ponovljeni izbori zbog nepravilnosti na biračkom mjestu mogli bi donijeti prevagu na izborima u Tuhelju

Foto: Google Maps

IZBORI za načelnika i Vijeće općine Tuhelj u Krapinsko-zagorskoj županiji ponovit će se na jednom od deset biračkih mjesta, a ako to ne donese pobjedu jednom od kandidata za načelnika, u drugi krug će ući SDP-ov kandidat Renato Ilić i kandidat koalicije predvođene HDZ-om, dosadašnji načelnik Milivoj Škvorc.

Izbori će se ponoviti na biračkom mjestu Sveti Križ II jer je biračka komisija utvrdila jedan listić viška u odnosu na popis birača, izjavila je članica izbornog povjerenstva Lidija Šurina.

Prema nepotpunim podacima sa devet od deset biračkih mjesta, najveći broj glasova za načelnika dobio je SDP-ov kandidat Renato Ilić, 45,16 posto, dok je kandidat koalicije HDZ-HSS-ZDS-HSLS Milivoj Škvorc, dosadašnji načelnik, osvojio 43,76 posto glasova.

Ukoliko ponovljeni izbori slijedećeg tjedna na jednom biračkom mjestu značajno ne promijene odnos glasova, ta će dva kandidata ući u drugi krug za izbor načelnika, pojašnjava Šurina.

Treći kandidat za načelnika, kandidat grupe birača Darko Medvedec, osvojio je 7,82 posto.

Što se tiče izbora za sastav novog Općinskog vijeća, koalicija HDZ-HSS-ZDS-HSLS osvojila je 46,62 posto glasova odnosno pet mandata.

Isto toliko mandata imat će i SDP, čija je lista osvojila 44,10 posto, dok je lista grupe birača Darka Medvedeca osvojila 9,28 posto glasova ili jedan mandat.

Tuheljsko općinsko Vijeće ima 11 članova.

Na prijevremene izbore u općini Tuhelj izašlo je 1074 birača ili gotovo 70 posto.

Prijevremeni izbori za tu zagorsku općinu raspisani su nakon što Općinsko vijeće do kraja prošle godine nije izglasalo proračun za ovu godinu. Na posljednjoj sjednici u godini, pet vijećnika koalicije HDZ-HSS glasalo je za proračun, protiv je bilo pet iz redova SDP-a i nezavisnih vijećnika, dok je suzdržan bio HDZ-ov Darko Medvedec, koji je međutim na prijevremene izbore izašao kao kandidat grupe birača.

Osim što se nisu mogli dogovoriti oko proračuna nije postignut ni dogovor oko privremenog financiranja tako da Vladi nije preostalo drugo nego da raspiše prijevremene izbore.

Pročitajte više