Ponovljeno suđenje za aferu "Kamioni": Saslušani prvi svjedoci, Rončevićev odvjetnik zadovoljan iskazima

Foto: Arhiva

NA PONOVLJENOM suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovom zamjeniku Ivi Bačiću za aferu "Kamioni" saslušani su prvi svjedoci. Riječ je o dvojici djelatnika MORH-a koji su 2004. godine bili u prvom Povjerenstvu, zaduženom za tehničke detalje kamiona koji će se nabavljati i popis tvrtki za pozivni natječaj.

Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović zadovoljan je njihovim svjedočenjem. "Od tih svjedoka obrana je dobila ono što je najznačajnije. Da nijednu tvrtku u koju su oni uputili ponude, nije predložio ministar Rončević i pomoćnik Bačić. I druga stvar, kada su se postavljali taktičko-tehnički uvjeti, da je to također samostalna odluka povjerenstva. Dakle, bez utjecaja i upliva ministra i pomoćnika", rekao je Vilajtović.

Do kraja tjedna na zagrebačkom Županijskom sudu trebala bi biti saslušano narednih šest svjedoka. Suđenje se potom nastavlja 5. rujna, a Vilajtović procjenjuje da bi ponovljeni postupak mogao završiti do nove godine.

Podsjetimo, novo suđenje za "Kamione" krenulo je ovog svibnja nakon što je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu Rončeviću i Bačiću na četiri i dvije godine zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Optuženi su da su kupnjom skupljih i lošijih Ivecovih kamiona za HV umjesto povoljnijih MAN-ovih, navodno oštetili državu za 10,2 milijuna kuna.

Pročitajte više