Poplave i odroni zemlje uzeli najmanje 56 života na jugoistoku Bangladeša

NAJMANJE 56 osoba poginulo je u odronima zemlje na jugoistoku Bangladeša uzrokovanim obilnim kišama koje u toj zemlji bez prestanka padaju već tri dana, javlja AFP. U potragu za stotinama nestalih pod zemljom uključena je i tamošnja vojska, a vlasti strahuju da bi broj preminulih mogao biti mnogo veći.

U nizu odrona i poplava oko luke Chittagong poginulo je najmanje 26 osoba, dok je u susjednom okrugu Bandarban pronađeno još 30 tijela. Budući da se kiša još uvijek nije smirila, a poplave su zahvatile gotovo cijelu zemlju, spasilačke ekipe imaju mnogo problema pri lociranju unesrećenih.

"Najmanje deset žrtava su djeca, a broj ozlijeđenih nije poznat. Vjerujemo da se radi o stotinama ljudi. Jedna obitelj izgubila je 12 svojih članova. Ovo je prava tragedija", izjavio je glavni administrator pokrajine Chittagong, Sirajul Haq Khan.

Prema informacijama iz Centra za prirodne katastrofe, poplave su na evakuaciju natjerale oko 50.000 ljudi. Ljetni monsuni gotovo su uobičajena pojava na području Bangladeša i nerijetko izazivaju velike prirodne katastrofe. U posljednjih nekoliko godina u odronima zemlje poginulo je nekoliko stotina osoba.

Pročitajte više