Poremećeni mladić u Newtownu ubio svoju majku pa upao u lokalnu školu i ubio 20 mališana, šest odraslih i sebe

Foto: ABC News, Facebook, AFP

ADAM LANZA, 20-godišnjak koji je prema navodima američke policije bio autističan, odnosno imao je Aspergerov sindrom te poremećaj ličnosti i pokazivao je naznake opsesivno-kompulzivnog poremećaja, upao je u petak u osnovnu školu Sandy Hook u gradu Newtownu u američkoj saveznoj državi Connecticut i napravio pravi pokolj.

Ubijeno je ukupno 28 osoba, među kojima je 20 djece i sam napadač! Majku je Adam ubio kod kuće, a potom je otišao do lokalne škole i smaknuo šest zaposlenika škole te 20-ero djece, mališana starosti između pet i 10 godina. Naposljetku je presudio sebi.

Iako je prvo policija izvijestila kako je ubojica 24-godišnji Ryan Lanza, Adamov stariji brat, došlo je do zabune i to zato što su kod Adama pronađeni Ryanovi dokumenti. CNN javlja i kako je prvotna informacija o tome da je među ubijenima u školi i Adamova te Ryanova majka, Nancy Lanza, također netočna - tijelo ove samohrane majke je pronađeno u njihovoj obiteljskoj kući u Newtownu.

Suprotno ranijim medijskim izvješćima, Nancy nije bila zaposlena kao učiteljica u školi u kojoj je došlo do pokolja, već je nekoć ondje radila.

Računalni genije s nizom mentalnih poremećaja

ABC News je objavio Adamovu fotografiju iz 2005. godine. Susjedi 20-godišnjeg Adama opisuju kao "čudnog", a američki mediji prenose i kako je, poput mnogih autista, bio izrazito inteligentan - računalni genije.

Dugogodišnji obiteljski prijatelj Lanzinih kazao je za New York Daily News kako je Adam patio i od poremećaja zbog kojeg nije osjećao bol: "Prije nekoliko godina kad je trenirao košarku, svi su morali paziti da ne padne jer se mogao ozlijediti, a da nije svjestan toga. Adam je imao mnogo mentalnih problema".

Brat kojeg su zabunom osumnjičili u vrijeme pokolja bio na poslu

Policija je na ispitivanje privela i starijeg brata, Ryana Lanzu, ali on nije označen kao osumnjičenik. U vrijeme napada bio je na radnom mjestu. FBI je razgovarao i s ocem mladića, Peterom Lanzom, od kojeg se Nancy razvela 2008. godine. Ni on nije osumnjičen za umiješanost u zločin. Peter je jedan od partnera u poznatoj računovodstvenoj grupaciji Ernst & Young, a stariji sin Ryan, koji očito ide očevim stopama, za istu tvrtku radi posljednje četiri godine. Kako bi rasvijetlili slučaj, policija je razgovarala i s brojnim rođacima te obiteljskim prijateljima Lanzinih.

Oružje nadohvat ruke

A otkuda poremećenom mladiću arsenal oružja s kojim je došao u školu napraviti pokolj? Kod mrtvog napadača policija je pronašla dva pištolja, a u automobilu je pronađena i strojnica.

Američki mediji javljaju kako je Nancy Lanza imala registrirano brojno oružje, uključujući pištolje Glock i Sig Sauer te Bushmaster strojnicu.

Neki mediji izvijestili su i kako je Lanza nosio pancirku te kod sebe imao čak četiri komada oružja, ali to zasad nije službeno potvrđeno.

Pokolj i medijski kaos: Pola prvotnih informacija pokazalo se - krivima

U prvim satima nakon pokolja u američkim medijima vladao je pravi kaos, a s naslovnica su vrištale oprečne informacije. Osim što je ubojica prvotno krivo identificiran i što je navedeno da je njegova majka učiteljica ubijena u školi, krivom se pokazala i prvotna informacija o dva napadača, kao i Reutersova objava da je Lanza upao u razred u vrijeme dok je njegova majka predavala djeci i otvorio paljbu.

Leševi u školskom hodniku u lokvama krvi

Jedan od roditelja koji je bio u školi u trenutku pucnjave za CNN je kazao da je na hodniku vidio više osoba u lokvama krvi.

U bolnici najmanje tri teško ranjene osobe

U školi u kojoj je došlo do pucnjave nalazila su se djeca vrtićke dobi, te polaznici prva četiri razreda osnovne škole. Više osoba je ranjeno, a među ranjenima je i najmanje jedan učitelj. U lokalnu bolnicu primljene su tri osobe. Gradonačelnik Mark Boughton potvrdio je da se radi o opasnim ozljedama.

"Bila sam na satu tjelesnog, kad smo čuli sedam glasnih pucnjeva. Ubrzo je došao policajac i rekao nam da bježimo vani, što smo i napravili", ispričala je za lokalnu televiziju djevojčica koja je bila u školi u vrijeme napada.

Radi se o samo jednoj od škola koje se nalaze u tzv. školskoj četvrti. Upraviteljica školske četvrti Kathy June priopćila je da su sve škole u Newtownu zbog predostrožnosti zatvorene.

Pročitajte više