Porezni USKOK uz pomoć Amerikanaca želi učinkovitost u otkrivanju utajivača od 90 posto

Screenshot: N1

HRVATSKA je sa Sjedinjenim Američkim Državama potpisala sporazum o suradnji prema kojem će Ministarstvo financija ustrojiti Specijalni odjel za otkrivanje poreznih prevara po uzoru na Internal Revenue Service (IRS).

Zamjenica ravnatelja porezne uprave Ana Dorić Škeva koja je u ponedjeljak ujutro u Ministarstvu financija razgovarala s američkim instruktorima kaže da je njihov model izrazito učinkovit u borbi protiv utajivača poreza.  

> Lalovcu za lov na utajivače treba još 19 ljudi i dodatnih 327 milijuna kuna 

"Prvenstveno po rezultatima. Godišnje pokrenu preko pet tisuća nadzornih aktivnosti. Također, u realizaciji koja iznosi 90,1 posto, a to je i nama krajnji cilj. U Hrvatskoj trenutno nemamo mjerne instrumente kako bi znali kolika je učinkovitost naših nadzora. Na razini EU govorimo o 117 milijardi eura, a Hrvatska će tek od iduće godine biti uključena u ta mjerenja", rekla je Škeva gostujući u Dnevniku televizije N1.


Škeva je dodala da je u tijeku procedura dobivanja ovlasti za novoformirani odjela koji će dio aktivnost provoditi u sklopu dosadašnjih tijela.

Meta domaće inačice "poreznog USKOK-a" su područja na kojima je zabilježen najveći gubitak novca, što uključuje i dužnike koji izbjegavaju plaćanje poreznih dugovanja.

"Trenutno se bavimo analitičkim aktivnostima i krećemo s radom čim zaživi određeni zakonodavni okvir. Planiramo da će to biti do kraja ove godine, a zaposleno je 26 ljudi", rekla je Škeva.

Pročitajte više