Poreznici posvađali obrtnike i kumice: "Za krušku bez računa meni 18 tisuća kuna kazne, a kumicama ništa"

Foto: M.P.Š.

POREZNI inspektori barem jednom mjesečno obilaze zagrebačke tržnice kako bi uhvatili "teške" prijestupnike. Nastoje uhvatiti one koji ne izdaju račun ili nemaju cijenu na proizvodu kojeg prodaju. Pritom samo obilaze obrtnike, koji po zakonu moraju imati fiskalnu blagajnu, dok s druge strane štandove OPG-a ne diraju.

U videu koji je nedavno objavljeno na YouTubeu vidi se kako porezni inspektor od prodavača na zagrebačkoj tržnici traži niz dokumenata i popunjava brdo formulara.

Samo dva obrtnika, sve ostalo kumice

Kako bi provjerili što sve od njih traže posjetili smo tržnicu na Branimircu prije nego su je zatvorili. Budući da je jutro bilo kišovito, nisu sve klupe bile popunjene. Zatekli smo 13 prodavača voća i povrća od kojih su samo dva štanda imala oznaku obrta i samim time nezaobilaznu fiskalnu blagajnu. Ostalo su sve bile kumice. Većina ih nije htjela razgovarati s nama, samo su nam rekli da prodaju voće i povrće koje sami uzgoje. Dalje nisu željeli ništa komentirati.

Nešto pričljiviji bio je par koji zajedno drži obrt. Vidno ogorčeni zbog načina na kojeg se provode inspekcije poručili su nam da odemo u 4 ujutro na Zelenu tržnicu i da se tamo sami uvjerimo koliko kumica odlazi po robu. Kupuju je, kažu nam, od istih preprodavača povrća i voća kao i oni koji imaju obrt.

"Inspektori nama obrtnicima traže dlaku u jajetu"

"Najveći problem je što inspekcija uvijek dere po nama koji imamo sve čiste papire i redovno podmirujemo sve obaveze. Ponekad se dogodi da prodamo koju krušku bez računa i eto nam kazne od 18.000 kuna. Inspektori nam traže dlaku u jajetu ne bi li nam mogli napisati barem neku kaznu. Tako se zna dogoditi da nam vjetar otpuhne cijenu s nekog voća i eto oni se odmah hvataju za blokove i pišu kazne. Nemam ništa protiv da i kumice prodaju robu sa Zelene tržnice. Uostalom ondje dolazi kvalitetno povrće i voće, npr. iz Zadra, za razliku od ovih par zagrebačkih kumica koje znaju uzgajati povrće kod Jakuševca, sigurno je da je zdravije ovo iz Zadra. No, smeta nas što nismo isti pred zakonom", rekao nam je obrtnik koji nije želio izlaziti sa svojim imenom i prezimenom.

Zajedno s njim na štandu radi i žena koja je također izuzetno razočarana cijelom praksom. Kaže kako zna da inspektori po nečijem naređenju moraju obavljati svoj posao, ali joj je krivo jer se ne odnose jednako prema svima koji prodaju na tržnicama.

"Kumice odlaze po robu na Zelenu tržnicu, a prodaju pod svoje"

"Nije pošteno da mi koji mjesečno za sva davanja moramo platiti i do 15.000 kuna nismo jednako tretirani kao oni koji se lažno predstavljaju. Pogledajte oko sebe. Sve su kao OPG-ovci. Jadne starije kumice koje kao prodaju svoje proizvode, ali zato ih uredno viđamo u rane jutarnje sate kad dolazimo po robu na Zelenu tržnicu ili u hladnjaču. Znači prodaju istu robu kao i mi. Samo što je oni prodaju pod svoju. Kad kažem inspektoru da i ostale tako provjerava kao nas, kaže nam da to nije njegov posao i da to nije u njihovoj nadležnosti", vidno izrevoltirana rekla nam je obrtnica.

Dodaje kako se na tržnicama radi o dobro uigranom poslu, no da se o tome šuti.

"Iza jedne kumice stoji nekoliko njih koji rade. Oni otkupe robu i nju pošalju da prodaje jer svi će se njoj sažaliti, vidjet će da je starija i naravno da nitko od građana ne posumnja da to što prodaje ujedno i nije sama uzgojila. To je po nama sve nezakonito, a na kraju uvijek nadrapamo mi koji plaćamo državi poreze i razna davanja. Eto ako ne izdamo račun za dvije glavice luka odmah smo kriminalci i treba nas opaliti po džepu. Za to vrijeme nećete vidjeti da porezni inspektor tako maltretira neku staru kumicu. No o tome nitko ne piše. Važno je da se nas obrtnike lovi, a mi jedva krpamo kraj s krajem nakon što poplaćamo sva davanja državi, gradu i tržnicama", rekla nam je.

Za kraj je dodala kako su zaista rijetke prave kumice koje stvarno uzgoje svoje proizvode i onda ih dolaze prodavati na tržnice.

Pročitajte više