Poslodavci raspravljaju o objavi poreznih dužnika i garantiranju za dugove svojom imovinom

HRVATSKA udruga poslodavaca na okruglom će stolu raspravljati o Općem poreznom Zakonu i Zakonu o financijskom poslovanju. Ova dva zakona su trn u oku poslodavcima.

Članovi uprava koji će svojom imovinom jamčiti za dugovanja tvrtki i objava popisa poreznih dužnika, dvije su novine koje poslodavcima nikako ne pašu. Pogotovo im smeta granica poreznog duga, kakvu je najavio ministar financija Slavko Linić.

"Ne ulazimo u kompletne objave, već samo za pravne osobe ako su dugovi iznad 100 tisuća, za fizičke osobe koji obavljaju djelatnost 50 tisuća i za građane kao porezne obveznike 10 tisuća kuna", rekao je Linić.

Poslodavcima će dodatno mogućnosti manevriranja smanjiti i odredba Zakona o financijskom poslovanju kojom će se rokovi plaćanja ograničiti na 60 dana. "U ovih 60 dana dužnik sam treba pokušati naći mogućnost nagodbe sa svojim vjerovnicima. Kad istekne 60. dan kreće postupak predstečajne nagodbe", pojasnio je Linić.

Za one neodgovorne vlasnike ili menadžere koji prije stečaja ne pokušaju provesti postupak prisilne nagodbe predviđene su novčane kazne od 100.000 do čak milijun kuna.

Pročitajte više