Poslodavci tvrde: Uspjeli smo, male firme ipak neće morati zapošljavati stručnjaka zaštite na radu

Foto: FAH (Ilustracija)

MINISTARSTVO rada i mirovinskog sustava održalo je svoje obećanje: firme koje imaju manje od 50 zaposlenih ipak neće morati posebno zapošljavati stručnjake zaštite na radu.

> Konfuzija zbog zaštite na radu: Za birokraciju su gradilište i ured ista stvar

Proizlazi to iz novih izmjena i dopuna Pravilnika o obavljanju poslova zaštite na radu, koje su jučer objavljene u Narodnim novinama. Navedene su izmjene firmama kojima imaju do 49 zaposlenih ponovo omogućile ugovaranje obavljanje poslova zaštite na radu s vanjskom tvrtkom koja je za takve poslove i specijalizirana.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) sebi pripisuju zasluge za ovakav rasplet situacije. Naime, nakon što je donesen pravilnik koji je propisao da svaka firma mora imati određeni broj zaposlenih stručnjaka iz područja zaštite na radu, a kojeg je Ministarstvo rada donijelo kako bi se usuglasilo s europskim regulativama, iz HUP-a su zatražili nove pregovore ne bi li se pronašlo prihvatljivije rješenje.

"Naime, prethodnim izmjenama Pravilnika bila je uvedena obveza za sve poslodavce da imaju 'unutarnjeg' stručnjaka zaštite na radu tj. zaposlenu osobu s položenim ispitom za stručnjaka zaštite na radu, što smo sada uspjeli otkloniti. Druga bitna stvar je da smo uspjeli dobiti produljenje roka za prilagodbu za one tvrtke koje imaju više od 50 zaposlenih, tako da se moraju uskladiti s Pravilnikom do 31. prosinca 2015. godine", ističu iz HUP-a povodom donošenja najnovijeg pravilnika.

 
 
 
 

Pročitajte više