Poslovni: Vlasnik City EX-a tuži državu i bježi iz Hrvatske

Foto: scx.hu

JOŠ jedna arbitražna tužba pokrenuta je protiv Hrvatske na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu - od nizozemske tvrtka B3 Croatian Courier Coöperatief, koja je od 2011. godine vlasnik City Ex-a, piše Poslovni dnevnik.

Detalji tužbe nisu objavljeni, no nije tajna da se vlasnik City Ex-a već godinama žalio zbog nezadovoljstva provedbom liberalizacije poštanskog tržišta u Hrvatskoj svim nadležnim institucijama u Hrvatskoj i u Bruxellesu, a neslužbene procjene govore kako u Washingtonu traži nadoknadu štete za svoje ulaganje na hrvatskom poštanskom tržištu koje prelazi 15 milijuna eura.

Iz dosadašnjih poteza nije teško zaključiti kako se vlasnik City Ex-a žalio zbog dampinga kojeg provodi državna poštanska tvrtka prema klijentima alternativnih operatera, nedovoljne zaštite položaja alternativnih operatera od nadležnog regulatora Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM-a), te obveze izdvajanja 5 posto prihoda za zamjenske usluge koje se uplaćuje u kompenzacijski fond iz kojeg se Hrvatskim poštama pokriva neisplativnost poslova univerzalne usluge, a koja po tvrdnjama konkurenata, računovodstveno nije dokazana.

Pročitajte više