Potpisan akcijski plan s Gazpromom, radovi na Južnom toku počinju 2015.

Foto: Goran Mehkek/Cropix

PREDSTAVNICI hrvatskog Plinacro-a i ruskog Gazproma u Zagrebu su potpisali akcijski plan realizacije odvojka plinovoda Južni tok.

Radovi na dvosmjernom 100 kilometara dugom plinovodu trebali bi početi u sedmom mjesecu 2015. godine, a puštanje u rad plinskog sustava koji će povezati Hrvatsku i Srbiju očekuje se u 12. mjesecu 2016. godine.

Projekt je vrijedan 60 milijuna eura, a očekuje se da će plinovod imati kapacitet od 2,7 milijardi prostornih metara plina godišnje. Predsjednik uprave Plinacro-a Mladen Antunović istaknuo je kako će ovim odvojkom ruski plin direktno dolaziti u Hrvatsku bez posrednika, a pretpostavka je da će plin onda u konačnici biti jeftiniji za industriju i građane.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naglasio je kako ovime "otvaramo vrata svima koji su spremni pomoći da osiguramo tržišnu cijenu plina, najjeftiniju cijenu plina i najsigurniju opskrbu".

Zamjenik glavnog izvršnog direktora Gazproma Alexander Medvedev je istaknuo da Gazprom ne želi u Hrvatskoj samo isporučivati plin, već između ostalog i izgraditi plinsku elektranu.

Detalji tog projekta trebali bi biti poznati do kraja godine.

Josipović primio predstavnike Gazproma

Predsjednik Ivo Josipović primio je predsjednika Upravnog odbora Gazproma Alekseja Millera, zamjenika predsjednika Upravnog odbora i glavnog direktora Gazproma Aleksandra Medvedeva, načelnika Odjela za vođenje projekata Leonida Čugunova, kao i veleposlanika Ruske Federacije u Hrvatskoj Roberta Markaryana te ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.


Kako su priopćili iz Ureda predsjednika, čelnik uprave Gazproma Aleksej Miller upoznao je Josipovića o mogućnostima uspostave uzajamno korisne suradnje u sektoru energetike, odnosno bilo je riječi o perspektivama suradnje u područjima plina, nafte i elektroenergetike i o projektima u tim područjima.

"Jačanje hrvatsko-ruskih odnosa na svim područjima, a posebno u područjima gospodarstva i energetike hrvatski je interes", kazao je predsjednik Josipović, ocijenivši da je "energetika oduvijek bila gospodarski sektor od iznimnog strateškog interesa za ukupnu suradnju dviju država".

Josipović je izrazio uvjerenje da će poslovne aktivnosti Gazproma u Hrvatskoj pridonijeti intenzivnijoj poslovnoj i gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Ruske Federacije.
 

Pročitajte više