Potpuni debakl "revolucije medvjedića" zapelih u nekim davnim vremenima

Foto: Goran Šebelić/Cropix

POMPOZNO najavljivana "revolucija Nepomirenih" danas je u 25 gradova u Hrvatskoj doživjela, u najmanju ruku, potpuni debakl. Iako su organizatori najavljivali veliki prosvjed, njihove ideje među građanima Hrvatske očito, na sreću, nisu zaživjele. Na prosvjedima protiv uvođenja zdravstvenog i seksualnog odgoja u školama okupila se svega šačica najzagriženijih pobornika sredovječnih ideja "Nepomirenih".

U glavnom gradu, na prosvjedu na Markovu trgu, okupilo se svega 40-ak ljudi, u Šibeniku doslovno šačica njih, a na rivi u Splitu došlo ih je "čak" 20-ak. Da situacija bude komičnija, dramatično polijevanje transparenata crvenom bojom, potez koji je trebao simbolizirati "činjenicu da je zdravstveni odgoj nasilno i perverzno uveden u škole", završilo je neslavno za organizatore - dio vremena proveli su čisteći rivu od crvene boje. Sličan je odaziv bio i u drugim gradovima: Dubrovniku, Đakovu, Karlovcu, Ivanić Gradu, Kninu, Koprivnici, Krku, Kutini, Ludbregu, Metkoviću, Osijeku, Petrinji, Puli, Rabu, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Virovitici, Vukovaru, Zadru i Zaprešiću.



U priopćenju "Nepomireni" navode kako su među njihovim redovima "stotine mladih koji su se udružili u nemirenju s nametnutim stanjem u društvu te, kažu, "namjeravaju dati glas onoj već predugo šutljivoj većini hrvatskog društva". A gdje je bila ta "većina" danas? Napominju i da ih zabrinjava nametanje rodne ideologije koja ne uvažava saznanja razvojne psihologije, koja ne poznaje termine skladnog i cjelovitog razvoja ljudske osobe, negira vrijednosni okvir kao nužni element svakog odgoja, koja se nepravno i nasilno implementira u školski kurikulum, krši ustavno pravo roditelja na odabir odgoja svoje djece, demokraciji bahato pokazuje srednji prst dok svojim srednjim rodom prljavo dira hrvatsko djetinjstvo.


No, što je prava poruka "Nepomirenih"? Njihov poziv na prosvjed ujedno je i poziv na diskriminiranje svih onih "različitih" koji se ne uklapaju u kalupe tradicionalno katoličkog društva, brojnim uvjerenjima "zapelog" u nekim prošlim stoljećima, kad je masturbacija spadala pod smrtne grijehe, a homoseksualnost bila bolest. Podsjećamo ih kako moderno društvo čak i zakonski brani homofobiju i sve ostale vrste diskriminacije. Možda nije na odmet podsjetiti ih i da "njihova" djeca o seksu ionako već znaju sve, samo im se sada pruža prilika da o takvim stvarima, umjesto iz pornića i drugih internetskih stranica, napokon nešto nauče i od stručnjaka.

"Nepomireni" slave "veliki uspjeh" akcije

"Na današnjim humanitarnim prosvjedima igračaka koje je organizirala građanska inicijativa mladih Nepomireni u 25 gradova u Hrvatskoj okupilo se više tisuća građana koji podupiru njihov zahtjeva za pravom na izbor zdravstvenog odgoja..

U Zagrebu je prikupljeno više od 1000 igračaka koje će biti donirane domovima za djecu na zagrebačkom području, dok je u Splitu prikupljeno preko 300 igračaka koje će sutra razveseliti djecu u domovima Splita i okolice. U svih 25 gradova prosvjed je prošao mirno, unatoč brojnim najavama opstruiranja.


Mladi Nepomireni, izrazito zadovoljni ovom prvom humanitarno demokratskom akcijom, zahvaljuju brojnim građanima i javnim osobama na njihovoj potpori", stoji u priopćenju "Nepomirenih". I dok iz udruge slave svoj "veliki uspjeh" i zahvaljuju "tisućama" građana na podršci, ne možemo a da se ne zapitamo gdje su se skrivali svi ti ljudi danas? Jer na prosvjedima u najvećim gradovima ih se moglo vidjeti svega nekoliko desetaka...

Protiv primitivizma i povratka u Srednji vijek!

Građanska inicijativa mladih "Nepomireni" ima oporbu - one koji se zalažu za "tolerantniju, uključiviju i pametniju Hrvatsku". U noći uoči prosvjeda "Ovo nije moj medo" skupina Spletkarenje "popravila" je plakate koji su prošli vikend osvanuli diljem Hrvatske natpisima "Svaki medo je moj medo". Potaknuti aktualnim događanjima vezanima uz zdravstveni odgoj i najnoviji najavljeni prosvjed koji se održava danas na splitskoj Rivi, zagrebačkom Markovom trgu i ostalim hrvatskim gradovima, odlučili su se upravo "popravljanjem" plakata koji najavljuje taj prosvjed u dva najveća hrvatska grada pokazati svoj stav prema odbijanju i neprihvaćanju različitosti.

"Propagiranje diskriminacije bilo kojeg oblika putem nečeg nevinog poput dječje igračke neprihvatljivo je, i kao takvog ga se mora i javno okarakterizirati. Djeca imaju pravo na izbor koji mogu ostvariti samo uvođenjem kvalitetnog zdravstvenog, a time i seksualnog, odgoja koji je oslobođen svih predrasuda i koji će djecu tretirati kao zdrave, svjesne i savjesne individualce", poručuju iz pokreta Spletkarenje.

"Žele li organizatori prosvjeda `Ovo nije moj medo` uistinu reći da djecu koja su drukčija treba već u školi neprihvatiti kao tog njihovog `problematičnog` medu-kentaura, čudovište odbaciti i izopćiti iz društva? U tome slučaju nam je zdravstveni odgoj novih generacija i briga o njihovoj općoj društvenoj pismenosti i zdravlju, čak i onom seksualnom, prijeko potreban. Želimo tolerantniju, uključiviju i zdraviju Hrvatsku, onu koja zna da su sve različitosti pozitivne", dodaju.

Pročitajte više