Potpuni slom: Kerum na udaru DORH-a zbog ratnog profiterstva, napustila ga i Nevenka

SASVIM neočekivano, Kerum se našao na udaru DORH-a zbog ratnog profiterstva. Javni istup Splićanina Orela Bračulja, koji je kazao kako je Kerum početkom 90-ih poslovao s humanitarnom pomoći iz Caritasa, privukao je pažnju Bajićevih ljudi. Bračulj je stoga pozvan da otkrije sve što zna. A mogao bi znati dosta toga. Kao primjerice tajnu prvog gradonačelnikova milijuna.

Do prvog milijuna prodajom humanitarne pomoći?

Bračulj je, naime, četiri godine bio Kerumov poslovni partner. U prostoru na Brdima držao je njegovu robu, što mu je Kerum uredno plaćao 12 tisuća DEM godišnje. Bračulj je danas otkrio kako je u pitanju bila humanitarna roba iz Caritasa, a to zna jer mu je tako rekla Nevenka.

Bračulj je novinarima sve ispričao ljutit zbog Kerumovog jučerašnjeg napada u Jokeru, kada mu je na šanku kafića zaprijetio smrću, optuživši ga da je agent Udbe. Da nije bilo toga, sva je prilika da ni Bračulj nikada ovako "urbi et orbi" ne bi otkrio ono o čemu svi u Splitu pričaju otkako se zna za Keruma, Nevenku i Kerum d.o.o.

Kerum d.o.o. povjeren uzgajivaču luka?!

Nerazdvojni trio prolazi tešku fazu. Split, naime, danima bruji o donedavno nezamislivom, svađi brace i seke, prekidu suradnje koja je trajala dva i pol desetljeća! Istina je. U sudskom registru piše da Kerum d.o.o. od početka srpnja zastupa brat Jure, najpoznatiji po uzgoju ekološkog luka, a ne više dokazani financijski stručnjak, sestra Nevenka, koja je bratu Željku, kako čujemo, uvrijeđena vratila službeni auto i sve ostalo što je pripada kao šeficu firme. 

Promjena na čelu obiteljske tvrtke koja je Kerumu sve omogućila, dovoljno govori o očekivanjima. Kerum d.o.o. ostavljen je, evidentno, na cjedilu. Da ga likvidiraju ovrhe koje samo što nisu stigle na naplatu. Poslovanje je prebačeno na Kerum trgovinu d.o.o., novu firmu koju vode nećaci. Izlazna strategija nije, međutim, prošla nezapaženo. Index je već izvijestio o panici koja je zavladala među dobavljačima. Ugovore sada imaju s novom firmom, a ona nema obavezu isplate dugova stare. Bit će, čini se, posla i za Linićeve ljude.   

Nevenka otišla jer je Kerum pokupio pare?

U malobrojnim preostalim dućanima zavladala je teška apatija. Situacija otprilike podsjeća na onu kada je drug Tito završio u bolnici prije smrti. Mnogi su se opravdano pribojavali što će biti kada umre. O Kerumovoj smrti se ne priča, ali se zato priča o tome kako je s računa firme popeglao 30-ak milijuna kuna da mu se nađe za "crne dane". Čini se da je baš to bila kap koja je Nevenki prelila čašu.

"Lako će se on snać' za sebe, a jadni smo ti mi bez njega", kukaju blagajnice. Atmosfera je k'o na sprovodu. Kerum tone u propast poput Titanica. Samo još fali bend da zasvira koju prigodnu...

Pročitajte više