Potvrđena optužnica protiv Barišićevog zeta: Kao član Uprave HEP-a uzeo preko 400.000 kuna provizije

OPTUŽNO vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je danas USKOK-ovu optužnicu protiv Ante Despota, zeta Mladena Barišića i bivšeg člana uprave i šefa Nadzornog odbora HEP-a za vrijeme mandata HDZ-a.

Podsjetimo, USKOK Despotu stavlja na teret da je od sredine ožujka 2006. do 20. lipnja 2007. godine u Zagrebu kao član Uprave HEP-a nadležan za proizvodnju i istovremeno predsjednik Nadzornog odbora HEP-Proizvodnje svoje ovlasti u više navrata koristio na način da je s predstavnicima pojedinih trgovačkih društava dogovorio i obećao zaključenje konkretnih ugovora te je isto i omogućio, pri čemu je za sebe tražio isplatu novčanih iznosa u postotcima od vrijednosti pojedinih ugovora.

Nadalje, poziciju predsjednika Nadzornog odbora HEP-Proizvodnje u više navrata koristio je na način da je od predstavnika pojedinih trgovačkih društava, čije ponude su u redovno provedenom postupku javnog nadmetanja bile prihvaćene kao najpovoljnije, tražio da mu se, za stavljanje na dnevni red i ishođenje suglasnosti Nadzornog odbora za zaključenje ugovora višemilijunske vrijednosti, isplati novčani iznos u postotku od vrijednosti ugovora.

Od trgovačkih društava, od kojih je nekima davao upute kako trebaju sastaviti ponudu da bi bila najpovoljnija, za ugovaranje određenih poslova tražio je da mu isplate od dva do deset posto od vrijednosti ugovorenih radova. Trgovačkim društvima je obećao da će im i ubuduće neposrednim pogodbama omogućavati dobivanje poslova od HEP-Proizvodnje i drugih ovisnih trgovačkih društava HEP Grupe.

Uzeo preko 400.000 kuna provizije

Kako bi osigurali zaključenje ugovora pojedini su direktori pristali na njegove zahtjeve pa je tako u listopadu 2006. godine direktor jednog trgovačkog društva, na ime tražene i dogovorene isplate od pet posto ukupne vrijednosti ugovorenih radova, okrivljeniku dao dio dogovorenog iznosa od 30.000 eura, a direktor drugog trgovačkog društva mu je 15. veljače 2007. dao iznos od 200.000,00 kuna, dok od drugih društava nije uspio naplatiti traženo.

Zahtjev za oduzimanje protupravne imovinske koristi, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, bit će postavljen tijekom kaznenog postupka, priopćio je Uskok.

Podsjećamo, zet u javnosti poznatijeg bivšeg rizničara HDZ-a i šefa Carine Mladena Barišića je u travnju prošle godine bio uhićen također zbog primanja provizija od tvrtki s kojima je HEP poslovao.

Pročitajte više