Potvrđena optužnica za Credo banku: Luketinu i ostalima sude za 300 milijuna kuna štete

Foto: Ilustracija

POTVRĐENA je optužnica protiv šestorice iz Credo banke pa će tako bivši predsjednik Uprave Šime Luketin i ostalo društvo na suđenje za zloporabu položaja i ovlasti te štetu od 300 milijuna kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu optužnicu je podiglo još u siječnju 2013. godine, no predmet je tek sada stigao na red pred optužno vijeće splitskog Županijskog suda.

Uz Luketina, optuženi su i član Uprave Mate Mišić, vlasnici Boris Barač i Mirko Vuković te njihovi sinovi, članovi Kreditnog odbora Vibor Barač i Marko Vuković.

Oštetili komitente u korist trgovačkih društava vlasnika banke

Terete se da su od 2004. do 2011. godine protivno odredbama Zakona o bankama, Zakona o kreditnim institucijama te drugim odlukama banke, u nakani da se znatno okoriste bez procjene kreditne sposobnosti i adekvatnih sredstava osiguranja, odobravali visokorizične dugoročne i kratkoročne kredite koje su naknadno prolongirali i reprogramirali, svjesni da tako banku izlažu znatnom riziku i šteti velikih razmjera.

Postupajući tako na štetu likvidnosti, rezultata poslovanja, stopi adekvatnosti kapitala, štediša i drugih deponenata banke i dioničara, priskrbili su dvjema poslovnim grupacijama vlasnike banke gotovo 300 milijuna kuna, navedeno je u optužnici.

Šest milijuna kuna propalo potpredsjedniku Vlade

Credo banka propala je koncem 2011. godine. Šest milijuna kuna izgubio je Ekonomski fakultet kojeg je u to doba vodio potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Čak 41 milijun kuna potražuje Brodotrogir. U stečaju je priznato ukupno 1,27 milijardi kuna potraživanja. Luketin je dao ostavku u Nadzornom odboru Hajduka nakon što je pukla afera.

Pročitajte više